Predstavljene nove tehnologije u proizvodnji hrane za domaće životinje

agritom_glavna
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 05.11.2016. u 11:18

U Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis prisutni su juče imali priliku da čuju prezentaciju firme "Agritom Montenegro".

Ova firma promoviše inovativne tehnologije u proizvodnji svježe zelene hrane za domaće životinje, koje se zasnivaju na hidroponskom sistemu naklijavanja sjemena žitarica.

Hidroponski metod podrazumijeva gajenje biljaka u cijevima, gdje se hrane preko rastvora sa prihranom, koji u plitkom sloju teče kroz cijevi. Vodeni rastvor se iz rezervoara upumpava u sistem gdje cirkuliše i vraća se nazad u rezervoar, a sistemi se mogu postavljati horizontalno i vertikalno.

Sead Marić, suvlasnik i suosnivač društva “Agritom Montenegro”, istakao je da potiče iz porodice koja se čitavog života bavi obradom i preradom mesa, te da je tragajući za efikasnijim i ekonomičnijim rješenjem nastao ovaj hidroponski sistem koji, prema njegovim riječima, obezbjeđuje kvalitetnu, a jeftiniju hranu tokom cijele godine.

“Zbog toga ćemo ovaj sistem primijeniti na sopstvenoj farmi i tako unaprijediti svoje poslovanje. Zaista, vjerujem u budućnost ove tehnologije”, istakao je Marić.

Marija Drašković, takođe ispred ove firme, kratkom prezentacijom predstavila je pogodnosti pomenutog sistema, naglasivši da sistem klijanja sjemena u njihovoj proizvidnji posjeduje posebne nutritivne vrijednosti.

“Za razliku od bilo koje hrane koju životinja ne konzumira u polju, naša hrana je u trenutku kada je životinja konzumira živa i u punom razvoju. Na taj način uspijeva da sačuva sve vitamine i digestivne enzime koji su neophodni za razvoj životinja. Uz to naša hrana je potpuna, odnosno, drugačija je od ostalih budući da životinja konzumira čitavu biljku – prvo zeleno lišće, potom ostatke sjemena sa skrobom i na kraju korijen koji je bogat šećerom i proteinima”, objasnila je Drašković. 

Kada je u pitanju kultivacija biljke, ne koriste se vještačka sredstva, niti se na bilo koji način manipuliše razvojem biljke, već se, kako je rekla, klijanje dešava na prirodan način.

”Naša hrana je atraktivna za životinje jer izgled, boja, ukus i tekstura privlače životinju koja u njoj nalazi vrstu hrane koju poznaje genetski i koja osim već nabrojanih hranljivih sastojaka, sadrži vodu koja je neophodan dio njene ishrane”, dodala je ona.

 

 

”Agritom Montenegro” ima dvije vrste sistema za proizvodnju hrane koje je Drašković opisala tokom prezentacije.

”Jedan se dostavlja potpuno instaliran, prenosan je i ne zahtijeva nikakvu dodatnu radnu snagu i proizvodi od 250 do 2.000 kilograma hrane na dan. Druga vrsta instalacije je standardna, koja se ugrađuje u već postojeći objekat i koja nije prenosna. Na dan proizvodi od 2.500 do 50.000 kilograma hrane. Hidroponski objekti proizvodnje ne zahtijevaju bilo kakvu vrstu đubriva niti, posebne uslove, a u svakom dobu godine uzgajivač stoke u mogućnosti je da obezbijedi ravnomjernu proizvodnju hrane kako tokom vrelih ljetnjih, tako i tokom hladnih zimskih dana”, kazala je između ostalog Drašković.

Dragan Perović, potpredsjednik opštine Nikšić, kazao je da lokalna uprava Nikšića podržava svaki vid proizvodnje, posebno u oblasti poljoprivrede, imajući u vidu da je poljoprivreda jedna od strateških grana razvoja Crne Gore.

“Da bi se poljoprivreda razvijala i da bi naši proizvodi bili konkurentni na evropskom i svjetskom tržištu osim stvaranja infrastrukturnih pretpostavki za bavljenje poljoprivredom, što čine Opština Nikšić i Vlada Crne Gore, neophodno je razvijati i primjenjivati nove tehnologije”, naglasio je Perović dodajući da je jako važno ulagati u organsku proizvodnju kvalitetnog životinjskog mesa što, kako je kazao, pomenuta firma čini.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Vlada Crne Gore je na današnjoj telefonskoj sjednici predložila Skupštini akcionara Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić da za članove Odbora direktora izabere: Ivana Šaranovića, Tahira Gjonbalaja, Brankicu Mosurović, Martina Ćalasana, Nenada Markovića, Milutina Đukanovića i Emira Strujića.
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević najavio je da će ta stranka, ukoliko Skupština akciona Elektroprivrede (EPCG) da saglasnost da se, "mimo Zakona o državnoj pomoći i direktnom pogodbom od turskog partnera", kupi imovina nikšićke Željezare, podnijeti krivičnu prijavu protiv onih koji takvu odluku donesu i potpišu.
U Crnoj Gori se prema posljednjim podacima odmara oko 33 hiljade turista, što je 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Ana Tripković Marković. Kaže i da smo u na 70 odsto rekordne 2019.