Autor: Branko Čupić
Foto: Branko Čupić
11:47
18.9.2019.

Prezentovan IPARD javni poziv: Cilj osnaživanje sektora prerade

Naš cilj je da se kroz ove mjere investira u sektor prerade, kako bi se osnažili prerađivači, koji bi bili u mogućnosti da svoje proizvode usklade sa standardima kako nacionalnim, tako i sa standardima Evropske unije i kako bi takvi proizvodi mogli kasnije da se plasiraju na tržište, ne samo naše, već i tržište EU, kazala je Kristina Radović iz Direktorata za ruralni razvoj na današnjoj prezentaciji IPARD javnog poziva za investicije u preradi i marketingu poljoprivrednih i ribljih proizvoda, koje realizuje Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa Evropskom unijom.


Ona je dodala da se ovim mjerama i investicijama osnažuje sektor prerade u Crnoj Gori.

“To naravno vuče i sektor primarne proizvodnje jer oni koji proizvode sirovine vezani su direktno za one koji prerađuju. Tako da jačajući jedan sektor, jačamo i drugi”, istakla je Radović.

Poljoprivredni proizvođači i privrednici su tokom prezentacije upoznati sa kriterijumima koje moraju da ispune, investicijama koje su im dostupne, kao i procedurama prijavljivanja, prikupljanja dokumentacije i načinom podnošenja zahtjeva.

“Visina investicije je od 40.000 eura minimalno do 1.500.000 maksimalno. Visina podrške je do 50 odsto od prihvatljivih troškova investicije, a za ulaganja u prečišćavanje otpadnih voda, upravljanjem otpadom i slično, visina podrške se može povećati i za deset odsto. Poziv je otvoren do 4. novembra, a mogu se prijaviti sva privredna društva, kooperative koje se bave preradom mesa, mlijeka, vina, maslina i drugi, maltene, skoro svi sektori. Takođe, treba naglasiti da ta privredna društva moraju biti registrovana za preradu do podnošenja aplikacije Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja i agenciji za plaćanje, znači moraju u centralnom registru privrednih subjekata biti registrovana kao preduzeća koja se bave preradom poljoprivrednih i ribljih proizvoda”, navela je Radović.

Prezentacije će biti organizovane i u svim većim regionalnim centrima kako bi se što veći broj poljoprivrednih proizvođača, privrednih društava i kooperativa sa teritorije čitave Crne Gore upoznali sa ovim javnim pozivom.

“S obzirom da je ovo drugi javni poziv ovoga tipa, poljoprivredni proizvođači i privrednici su koliko toliko upoznati sa kriterijumima i sa procedurom realizacije. Ono što je novina ove godine u ovom javnom pozivu, jeste to da se omogućava i nabavka vozila, odnosno specijalizovanih vozila za razne sektore, tako da mislim da će im to dodatno olakšati investiranje jer to su poprilično skupe investicije, a odziv je do sada dobar, imamo interesovanja i nadam se da će takav broj biti i prilikom podnošenja aplikacija. S obzirom na iskustvo sa prethodnog poziva, očekujemo oko 50 aplikacija, pa se nadamo da će tu do 100 novih radnih mjesta biti otvoreno kroz ovaj javni poziv”, istakla je ona.

Ostale vijesti iz kategorije