Priča se, priča da Kinezi dolaze

onogost.me arhiva
 • Autor onogost.me
 • 07.01.2023. u 08:47
"Neke ohrabrujuće informacije koje donosim sa nekih mojih puteva po Kini govore da se borimo za Dom revolucije", govorio je svojevremno ( 2013.), tadašnji ministar kulture, Branislav Mićunović, obećavajući kako će nerješivo pitanje Dom revolucije riješiti njegove „kineske veze“.

Pričalo se tada da će Kinezi doći i Dom podići iz pepela, ali pokazalo se i kasnije da nam sa njima baš i ne ide, ako izuzmemo otvaranje butika i donaciju sredstava za rekonstrukciju dijela trga na čemu su im građani Nikšića veoma zahvalni.

Ali, nije da se nijesu kovali planovi sa Kinezima (izuzimajući autoput, ovo je priča sa lokalnog nivoa).

Učinilo je to bivše rukovodstvo na čelu sa Veselinom Grbovićem, kada samo što nije, negdje oko Nikšića nikla plantaža za uzgoj ljekovitog bilja. Poznati kinski travarski eliksiri međutim ostali su samo u obećanjima, a da je bilo volje i želje bilo je, makar se tako činilo iz nastupa gradske uprave.

Delegacija provincije Sečuan iz NR Kine u februaru 2017. godine je boravila u Nikšiću, sa ciljem da se sprovede prvi korak ka implementaciji projekta sadnje i prerade kineskog ljekovitog bilja u Crnoj Gori, koji je dogovoren još 2016. godine i to između vlada te dvije države.

Prvi čovjek grada, Veselin Grbović, podsjetio je tada da je vrijednost ovog projekta prema procjenama čak oko 10 miliona eura, ali i objasnio koje su konkretno obaveze naše opštine prema Memorandumu potpisanom u letonskoj prestonoci Rigi.

„Naša je obaveza da obezbijedimo dovoljno prostora za sadnju ovog ljekovitog bilja. Za taj prostor je potrebno blizu 60 hektara i prostor od šest hektara za izgradnju objekata za preradu ovog ljekovitog bilja. To bi bio jedan centar praktično za čitavu Evropu u Crnoj Gori, odakle bi moglo da se snabdijeva evropsko tržište sa ovim kineskim proizvodima, koje oni koriste za njihovu alternativnu medicinu. Mi smo sa naše strane im pokazali prostore, koje su mogli vidjeti, iako je malo palo snijega, na Vučju, Lukovu, Pac Polju i na Grahovu“, pojašnjavao je Grbović i i najavio da će pomenutu delegaciju primiti i tadašnji predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

Grbović je tada ipak istakao da su kineski saradnici na potezu, kao i da je naša opština bila spremna maksimalno za dolazak kineskih travara. Ostalo je bilo samo da Kinezi urade analizu zemljišta.

Ipak, koliko je nama poznato Kinezi se još nijesu vratili sa rezultatima analiza, pa smo ostali uskraćeni za odgovor koliko je Nikšić zaista bio plodno tlo za ovu priču i da li smo samo uzgajali, kao što to najbolje radimo, još jedno lijepo upakovano političko obećanje.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  1. Ne vidim poentu clanka..ali stvarno
   Osim ulizivanja trenutnoj vlasti..molim Vas,ostanite nezavisni i bez ovakvih gluposti..jer sam se vjerovatno kao i vecina citaoca,ponadao da neka kineska kompanija dolzi da nesto radi u nasoj opstini..

   1. Vlado,Srecan Bozic!Ovaj tekst je baziran na cinjenicama . Objektivnost i istinitost ne “bole”

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Sa zadovoljstvom mogu da konstatujem da su isplaćene januarske zarade za 13.893 prosvjetna radnika, sa uvećanjem od 20 odsto, saopštio je ministar prosvjete Miomir Vojinović.
  Prije samo nekoliko godina bila je nosilac igre Levalee, potom se odlučila za promjenu sredine, igrala u nešto jačim ligama, da bi od početka tekuće sezone postala član francuskog Bezansona. Nikšićanka Nada Ćorović krči put u jednoj od najjačih liga na svijetu, a svjesna i činjenice da je napravila veliki korak u karijeri. Za naš portal ističe da dolazak i igranje u Francuskoj za nju predstavlja neprocjenjiv osjećaj.
  Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede obavjestilo je poljoprivredne proizvođače da je rok za upis obradivih površina u Sistem za identifikaciju zemljišnih parcela (SIZEP) 30. april.