Primjena standarda uslov za uspješnije poslovanje

privredna_komora_cg1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 22.08.2016. u 10:45

Primjena standarda kvaliteta je preduslov za uspješno poslovanje i konkurentnost na domaćem i međunarodnom tržištu, ocijenjeno je iz Privredne komore (PKCG), koja afirmiše kvalitet organizovanjem edukativnih aktivnosti i seminara.

Predstavnici PKCG su kazali agenciji Mina-business da su u fokusu njenih edukativnih aktivnosti aktuelne izmjene standarda za sistem menadžmenta kvalitetom – ISO 9001.

Najstarija asocijacija privrednika je organizovala niz seminara na temu Standardizacija i sistem menadžmenta kvalitetom – ISO 9001:2015, u Bijelom Polju, Baru, Igalu i Pljevljima, uz podršku projekta AdriaTinn – Jadranska mreža za unaprijeđivanje istraživanja, razvoja i inovacija za potrebe izrade novih politika održive konkurentnosti i tehnološkog kapaciteta malih i srednjih preduzeća.

“Seminari su prilagođeni privrednicima i organizacijama koje su u postupku implementacije ili već posjeduju sertifikate za sisteme menadžmenta kvalitetom, a ujedno pružaju korisne informacije svim zainteresovanim za ovaj proces”, rekli su iz PKCG.

Predavanja o ulozi i značaju standardizacije, razvoju standarda menadžmenta, novinama koje je donio revidirani standard ISO 9001:2015, tranzicionom periodu za prelazak na novi standard, postupku implementacije i sertifikacije sistema menadžmenta održali su predstavnici Instituta za standardizaciju Crne Gore, Centra za kvalitet Mašinskog fakulteta u Podgorici i Odbora za kvalitet Privredne komore.

“ISO 9001 je najčešće korišćeni međunarodni standard koji sadrži zahtjeve za sistem menadžmenta kvalitetom. On je primjenljiv na sve organizacije bez obzira na veličinu ili djelatnost”, rekli su iz PKCG.

Revidirani standard ISO 9001:2015 donio je, kako su precizirali, niz novina i zahtjeva, koji su prilagođeni potrebama današnjeg poslovnog svijeta. On ima novu strukturu čime se poboljšava ujednačenost sa drugim standardima za sisteme menadžmenta i olakšava njihovo međusobno integrisanje.

“Najvažnije izmjene odnose se na zahtjeve za razumijevanje organizacije i njenog konteksta, liderstvo, utvrđivanje rizika i prilika, procesni pristup i znanje organizacije”, naveli su iz PKCG.

Standard postavlja jasan zahtjev za razmišljanje zasnovano na rizicima, gdje se poseban značaj daje kontekstu u kojem organizacija posluje. Naglašena je uloga najvišeg rukovodstva, koje preuzima ukupnu odgovornost za sistem menadžmenta kvalitetom.

“Organizacije koje su sertifikovane prema standardu ISO 9001:2008, tokom tranzicionog perioda, treba da prilagode sisteme menadžmenta nastalim promjenama. Tranzicioni period za usaglašavanje sa zahtjevima ISO 9001:2015 traje tri godine, do 15. septembra 2018. godine, nakon čega će prestati da važe svi izdati sertifikati prema staroj verziji standarda”, podsjetili su iz PKCG.

Učesnici seminara informisani su o programima podrške Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori u postupku implementacije sistema menadžmenta kvalitetom. Takođe, predstavljene su usluge nedavno formiranog Savjetodavnog tijela PKCG za standardizaciju i sertifikaciju sistema menadžmenta kvalitetom.

“Uloga tog tijela je da organizacijama i ustanovama besplatno pruži informacije u vezi sa tranzicijom, implementacijom i sertifikacijom sistema menadžmenta kvalitetom prema ISO 9001:2015 i drugih sistema menadžmenta“, dodali su iz PKCG.

Privredna komora će, kako se zaključuje, nastaviti sa edukativnim aktivnostima u toj oblasti i, prema iskazanim potrebama privrednika, organizovati specifične obuke o primjeni standarda.

 

Izvor: rtcg.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) od početka godine do juče obratilo se 570 korisnica nadoknada po osnovu rođenja troje i više djece, a koje su tražile obustavu tog prava i prelazak na penzije.
Do sada su donijete dvije prvostepene presude Privrednog suda po kojim država mora koncesionarima za male hidroelektrane da isplati ukupno oko miliona eura odštete. Riječ je o presudama u samo dva spora od ukupno devet koliko su koncesionari pokrenuli jer je Vlada nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića jednostano raskinula ugovore sa njima.
Cijene univerzalnih poštanskih usluga od 1. januara naredne godine biće veće od 20 centi do 2,20 eura unutar Crne Gore, a do 12,25 eura u međunarodnom poštanskom saobraćaju, saopšteno je iz Pošte Crne Gore.