Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Prosječna zarada u oktobru 525 eura

novac9
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 30.11.2020. u 13:41

Prosječna zarada bruto u oktobru ove godine u Crnoj Gori iznosila je 784 eura, dok je prosječna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 525 eura, saopšteno je danas iz Uprave za statistiku MONSTAT.

Prosječna (neto) zarada u oktobru u odnosu na septembar zabilježila je rast od 0,2 odsto, dok je prosječna (neto) zarada u oktobru 2020. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine zabilježila rast od 1,9 odsto.

“Ako se ima u vidu da su potroščke cijene u oktobru u odnosu na septembar zabilježile pad od 0,1 odsto proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od 0,3 odsto”, navode u MONSTAT-u.

Po sektorima djelatnosti, prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u oktobru u odnosu na prethodni mjesec zabilježile su rast u sljedećim sektorima djelatnosti: Poslovanje sa nekretninama (2,7 odsto), Saobraćaj i skladištenje (2,2 odsto), Vađenje ruda i kamena (1,7 odsto), Umjetnost zabava i rekreacija (1,5 odsto), Prerađivačka industrija (1,2 odsto), Finansijske djelatnosti i osiguranje (0,8 odsto), Zdravstena i socijalna zaštita (0,5 odsto), Informisanje i komunikacije (0,4 odsto), Snabdijevanje vodom, upravljanje otpadom (0,2 odsto), Stručne, naučne i tehničke djelatnosti (0,2 odsto).

Pad prosječne zarade bez poreza i doprinosa (neto) u oktobru u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sljedećim sektorima djelatnosti: Poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (6,3 odsto), Ostale uslužne djelatnosti (4,3 odsto), Obrazovanje (dva odsto), Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (1,2 odsto), Građevinarstvo (0,7 odsto), Snabdijevanje električnom energijom (0,5 odsto) i Državna uprava (0,3 odsto).

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je u prošloj godini ostvario rekordan profit od 35,7 miliona eura, saopštio je predsjednik Odbora direktora te kompanije, Aleksandar Mijušković, i dodao da je poslovni put od 2021. obilježen istorijskim rezultatima.
Ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović kazao je u emisiji "Link" na Radiju Crne Gore da je dosadašnje isporučivanje rezultata u resoru kojim rukovodi rezultat posvećenosti i drugačijeg pristupa poslu. Razvoj saobraćajne infrastrukture jedan je od prioriteta, a izvođačima radova poručuje da će svako kršenje ugovora sa državom i probijanje rokova rezultirati raskidom ugovora.