Puna sala: Održan seminar za nezaposlene visokoškolce u organizaciji Opštine i IRF-a

dsc_1349
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 24.03.2016. u 16:04

Danas je u organizaciji Opštine Nikšić i Investiciono razvojnog fonda Crne Gore sapočetkom od 13h  organizovan edukativni seminar o Programu podrške za nezaposlene visokoškolce pod nazivom “Možeš i ti“. 

Na seminaru su govorili predsjednik Odbora direktora IRF,  Zoran Vukčević, dok je uvodnu riječ imao predsjednik opštine Nikšić ,  Veselin Grbović, a prezentaciju tehničkog dijela projekta odradili si kreditni referenti IRF.

Vukčević je u svom izlaganju naveo da je cilj seminara da ohrabri visokoškolce u namjeri da pokrenu sopstveni biznis i da ih upozna sa procedurom koja je potrebna da bi se plan sproveo u djelo. On je istakao da su krediti za visokoškolce sa povoljnijim uslovima od onih koje je Investicioni fond davao mladima i ženama u biznisu, prevashodno zbog uslova, koji podrazumijevaju grejs period do četiri godine i kamatnu stopa nula.

“Mi smo se prevashodno odlučili da pomognemo visokoškolce i ponudimo im najpovoljnije uslove iz razloga što vi posjedujete znanje. Potrebno je da prevashodno upoznamo sebe da bi došli do biznis ideja koje nas okružuju, a onda uz nečiju pomoć pristupimo i njihovoj realizaciji. Ono što je svakako najpotrebnije pored finansijske pomoći, da bi došli do cilja, jeste da vjerujete u svoju ideju i da budete uporni u ostvarivanju plana, jer uspijevaju samo oni koji nikada nijesu odustali od namjere da sprovedu plan”, istakao je Vukčević.

On je savjetovao visokoškolce da je prije svega potrebno napraviti detaljan plan posla kojim žele da se bave, a koji će im biti putokaz u svakodnevnom prevazilaženju problema sa kojima će se susretati, te da da ukoliko misle da će steći veliko bogatstvo, ili da im biti lako da ostavre cilj onda je bolje da ne počinju biznis.

”Mi smo imali primjera da nam dolaze ljudi koji ne znaju čime bi željeli da se bave, ili koji na primjer žele da otvore restoran a ne znaju u kojem dijelu Crne Gore bi se on nalazio, niti koliko bi bile cijene hrane i pića, kao ni ponuda koju bi imali za svoje goste. Sa ljudima koji nemaju jasnu ideju i koji nemaju ozbiljan plan svakako da nećemo razgovarati”, naveo je Vukčević.

Jedan od prisutnih na seminaru je bio i ekonomista Vladimir Vukićević, koji je pohvalio projekat koji organizuje Investiciono razvojni fond i naveo da će pomoć dobro doći svima koji smatraju da imaju prostora za dobru investiciju.  

”Smatram da je ovo idealna prilika za mlade preduzetnike i za ljude koji smatraju da mogu da investiraju u nešto, pogotovo u državi gdje je trenutna zaposlenost veoma mala. Ovo je dobra prilika da se pomogne narodu da svoj neki biznis koji žele da osnuju sada, mogu da ostvare i na tome da zarade. Prednost je što država sve finansira i veoma je dobro što ima grejs period i smatram da je idealna prilika za ljude sa sela jer mogu da porodične poslove unaprjede i mogu da budu po standardima EU. Kao mladi ekonomista razmišljao sam o projektima koji su vezani za razvoj grada, ali tek sam završio fakultet pa smatram da ima  vremena za velike korake”, kazao je Vukićević.

U drugom dijelu seminara učešće su uzeli kreditni referenti IRF-a koji su prisutne upoznali sa procedurom registrovanja i osnivanja firme, kao i načinom konkurisanja za kreditna sredstva kod IRF-a. Tokom seminara su prikazani primjeri i iskustva uspješnih privrednika koji su bili korisnici kredita, a govorilo se i o najčešćim greškama pri osnivanju start-up kompanija.

Uslovi kreditiranja po kojima se odobravaju projekti shodno ovom programu podrške su:

• Maksimalni iznos do 50.000,00 € (za preduzetnike do 30.000,00 €);

• Kamata 0%;

• Rok otplate do 12 godina (uključujući grace period);

• Grace period do 4 godine.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Na predlog Ministarstva kapitalnih investicija, Vlada Crne Gore je na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o problemima tekućeg održavanja javne željezničke infrastrukture i dala saglasnost za korišćenje sredstava tekuće budžetske rezerve, na način što će se preusmjeriti 3.941.200 eura na poziciju Uprave za željeznice koja se odnosi na tekuće održavanje javne željezničke infrastrukture, istakao je državni sekretar za željezničku infrastrukturu i saobraćaj Miloš Rajović.