Rabrenović: Nedovoljna edukacija potrošača najveći problem u ostvarivanju njihovih prava

17274492_1170352533077646_660397262_n_1
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 15.03.2017. u 14:55

Povodom obilježavanja Svjetskog dana potrošačkih prava, 15. marta, IPC Tehnopolis, u saradnji sa Ministarstvom ekonomije – Direktoratom za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača i Opštinom Nikšić organizovao je okrugli sto na temu „Potrošač danas – prava i položaj“.

“Misija IPC Tehnopolis, osim podrške razvoju malih i srednjih preduzeća, osim podrške biznis idejama je i da promoviše sve one teme koje su od značaja za razvoj biznisa. Svi privrednici, odnosno pružaoci usluga moraju biti što više edukovani iz oblasti prava potrošača, tako da današnjim okruglim stolom želimo da obilježimo Svjetski dan prava potrošača”, kazao je izvršni direktor IPC Tehnopolis Ratko Bataković.

Veliki pomak u zaštiti prava potrošača je napravljen otkad se obilježava ovaj dan, smatra Jovo Rabrenović, generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača.

On je istakao da se Crna Gora u ovom trenutku nalazi na dobrom putu da i poglavlje 28, koje obuhvata Zaštitu prava potrošača i zdravlja bude u najskorije vrijeme zatvoreno, odnosno da kriterijumi koji su dati budu i ispunjeni. Tim se, prema njegovim riječima, želi postići da potrošač koji živi i radi u Nikšiću, Cetinju, Rožajama ili Mojkovcu ima ista prava i na isti način može da ih zaštiti kao što to rade u potrošači u bilo kojoj zemlji Evropske unije.

Sa tim ciljem je prije sedam dana Vlada Crne Gore utvrdila novi prijedlog Zakona o nedozvoljenom oglašavanju što je, ocjenjuje Rabrenović, veliki pomak.

„Taj zakon će uticati na način što će pomoći i potrošačima i trgovcima na direktan i indirektan način i jednima i drugima. Na trgovce će uticati na taj način što će nelojalnu konkurenciju koja postoji eliminisati, a potrošač će dobiti kvalitetan proizvod, kvalitetnu uslugu, nemogućnost postojanja nekih proizvoda koji su kopije, koji nijesu kvalitetni i koji ne ispunjavaju standarde, a spriječiće i reklamiranje proizvoda koji su obmanjujući, u kojima se umanjuje vrijednost konkurentnog proizvoda“, objašnjava on dodajući da mi, kao potrošači, još uvijek nijesmo u potpunosti svjesni značaja tog Zakona.

Ipak, Radulović naglašava da je najveći problem izvršiti edukaciju potrošača.

„To je najvažnija stvar, da potrošač zna svoja prava i da zna kako da reaguje. U ovom trenutku mi nijesmo zadovoljni nivoom edukacije potrošača, njihovim znanjem i njihovim angažovanjem. Najveći problem je što potrošači nijesu spremni da podnesu prigovor i da reaguju, da traže da njihovo pravo bude zaštićeno“, ističe on i poručuje da se potrošački problemi mogu riješiti samo ukoliko potrošač podnese prigovor kako bi nadležni organ znao da prigovor postoji i procesuirao ga.

Prema mišljenju Veselina Gardaševića, spec. ponašanja potrošača i savjetnika u Tehnopolisu, potrošači su jednim dijelom odgovorni za zaštitu svojih prava, ali je veći stepen odgovornosti na trgovcima, proizvođačima i pružaocima usluga koji prema novom konceptu marketinga treba da isporiče očekivanu i obećanu vrijednost potrošaču za njegov novac.

“Zadovoljenje potreba i želja potrošača su, prema marketingu koji poštuje etiku, glavni zahtjevi poslovanja. Zaštita prava potrošača je jedan kontinuirani proces i nikada ne može prestati potreba za njim. Posebno je važno da svaka kompanija ili preduzetnik brižljivo vodi računa o zaštiti prava potrošača što ujedno jako pozitivno utiče na njihov imidž u očima javnosti. Interes društva je što doslednija primjena Zakona o zaštiti potrošača i jačanje konzumerističkog pokreta koji je izuzetno snažan u razvijenim državama”, naveo je on istakavši da su prava potoršača neraskidivi dio korpusa ljudskih prava i pokrivaju ekonomske, pravne ,zdrastvene, bezbjednosne i druge brojne aspekte.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Kupac peleta u obavezi je da uzme račun kako bi tržišna inspekcija utvrdila da je kupljen ili prodat po cijeni većoj od propisane, saopštila je glavna tržišna inspektorka Marina Radulović u emisiji "Dobro jutro Crna Goro". Ona je za TVCG kazala da se još nije desilo da je neko došao sa konkretnim dokazom da je pelet prodat za više od 269, odnosno 320 eura.
Uprava za ljudske resurse izvršila je unos za obračun naknada korisnicima Programa stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem.