Radnice Konija traže povezivanje radnog staža

koni1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 12.09.2016. u 10:22

Radnice Konija protestovale su danas ispred Opštine Nikšić, tražeći rješavanje problema sa kojima se suočavaju otkad je u tu firmu uveden stečaj.

One traže uplaćivanje radnog staža za 2011. i 2012. godinu.

Kako su rekle, njihova agonija traje već skoro četiri godine, od 28. decembra 2012. godine, a za to vrijeme, obraćale su se svim institucijama. 

Jedna od radnica, Milijana Novosel, kazala je da je Vlada Crne Gore na sjednici od 28. aprila ove godine odlučila da pozajmi sredstva za isplatu preostalih plata i uplaćivanje radnog staža.

”Taj dogovor smo ozvaničili 5. maja sa bivšom ministarkom Zoricom Kovačević. Dogovoreno je da se to realizuje, a novac je uplaćen 10. maja. Međutim sada je 12. septembar, a mi smo primili svih zaostalih devet plata i uplaćene su nam dvije godine staža, a dvije nijesu uplaćene”, kaže ona i dodaje da im je FOND PIO potvrdio da je staž uplaćen samo za taj period.

Daljim kontaktima sa Poreskom upravom rečeno im je da ta institucija od njih traži dodatnu dokumentaciju.

”Nijesam ovlašćena da pribavim ta dokumenta. U četvrtak smo se u pisanoj formi obratile kabinetu gradonačelnika, pošto je bio prisutan na tom sastanku, u želji da nam pomogne. Nijesmo se ovdje okupili politički, nego samo čekamo odgovor od gradonačelnika. Žene čekaju da riješe status penzija, a pojedine mogu ostvariti naknadu po osnovu toga što su majke troje ili više djece. Šest žena može ostvariti penziju, a tri naknadu. Problem je što stečaj koji predugo traje”, objašnjava ova radnica i navodi da je među obećanjima bio i nastavak proizvodnje, koji godinama očekuju. 

U međuvremenu, raspisan je i novi tender, ali do kupovine firme nije došlo.

”Biće prodato, neće, dolazi ovaj vlasnik… I tako iz godine u godinu, a naša agonija se nastavlja. Ne možemo da dobijemo otpremnine koje nam pripadaju po kolektivnom ugovoru. Bile smo strpljive, jer je u pitanju pozajmica Vlade i do prodaje firme čekale bi i te otpremnine”, navela je Novosel.

Njena koleginica Ratka Bečanović rekla je da je ovog mjeseca proizvodnja trebalo da bude nastavljena.

”Čuli smo od gradonačelnika da će u septembru biti pokrenuta proizvodnja. Mi smo jedine koje nijesu dobile otpremnine, a ima ih koji po tri ili četiri puta dobijaju otpremnine. Tražimo i otpremnine, kao i ostali što su ih dobili po drugim preduzećima. Ako Koni počne da radi, mi smo spremni da počnemo da radimo. Mi smo to i isčekivali i vjerovali u to da će u septembru početi”, kazala je ona i zapitala se da li se prema njima ponašaju na takav način samo zato što su žene.  

Ivanka Rakojević rekla je da se radnice Konija za svo to vrijeme snalaze, pokušavajući da samostalno rade.

”Kako ko zna i umije. Neko počinje nešto samostalno da radi. Ne tražimo ništa što nam ne pripada i nijesmo ovdje ne znam iz kog razloga, već ono što nam zakonom pripada. Novac smo dobili pozajmicom Vlade. Najviše smo zahvalni Zorici Kovačević koja je realizovala sve što je obećala. Međutim, mi nemamo povezan staž za 2011. i 2012. godinu”, ponovila je ona. 

Uputila je apel nadležnima da riješe njihove probleme po hitnom postupku.

”Ne znamo gdje je ključ problema i nije u redu da mi to tragamo i da na ovakav način tražimo. Neko ko je kompetentan za to, treba to da to riješi. Obećanje je ludom radovanje. Ne znam hoće li Koni početi a to bi svi voljeli. Većini nastreba do penzije pet do deset godina staža. Nijesmo zaboravili da šijemo. Naši dalji postupci zavise od njih. Mi samo tražimo ono što nam pripada”, poručila je ona i najavila da dalji koraci koje će preduzeti zavise od nadležnih.

Radnice Konija nakon protesta primio je predsjdnik Opštine Nikšić Veselin Grbović koji im je obećao da će ih detaljnije obavijestiti u čemu je problem kada su u pitanju njihova potraživanja.

Najavile su da će sjutra ponovo doći ispred zgrade Opštine, kada, kako su rekle, vide šta će se desiti.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Vlada Crne Gore je na današnjoj telefonskoj sjednici predložila Skupštini akcionara Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić da za članove Odbora direktora izabere: Ivana Šaranovića, Tahira Gjonbalaja, Brankicu Mosurović, Martina Ćalasana, Nenada Markovića, Milutina Đukanovića i Emira Strujića.
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević najavio je da će ta stranka, ukoliko Skupština akciona Elektroprivrede (EPCG) da saglasnost da se, "mimo Zakona o državnoj pomoći i direktnom pogodbom od turskog partnera", kupi imovina nikšićke Željezare, podnijeti krivičnu prijavu protiv onih koji takvu odluku donesu i potpišu.
U Crnoj Gori se prema posljednjim podacima odmara oko 33 hiljade turista, što je 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Ana Tripković Marković. Kaže i da smo u na 70 odsto rekordne 2019.