Raste broj nezaposlenih visokoškolaca: Traženi nastavnici, ekonomisti, pravnici

zzz1
  • Autor onogost.me
  • 01.11.2018. u 09:36

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje minule sedmice broj visokoškolaca povećan je za oko 700. 

Vraćaju se korisnici stručnog osposobljvanja iz šeste generacije, a javljuju se i novi. Proteklih sedam dana prijavilo se 500 svršenih studenata, tako da je sada registrovano 2.067 diplomaca spremnih za sedmi krug osposobljavanja.

Podsjetimo, rok za prijavljivanje visokoškolaca je 15. novembar.

Poslodavci su i ove godine iskazali veliko interesovanje i ponudili oko 11.000 radnih pozicija, od kojih je 6.900 u realnom sektoru, a nešto više od 4.000 u zdravstvu, obrazovanju, policiji, vojsci, advokatskim kancelarijama, izvršitelji, notari, u turističkim organizacijama, političkim partijama, javnim ustanovama, privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala. Uobičajeno, najviše se traže ekonomisti i pravnici.

Kroz Program stručnog osposobljavanja lica sa visokim obrazovanjem, kroz šest prethodnih ciklusa, prošlo je nešto više od 20.000 visokoškolaca. Stručno osposobljavanje korisnika traje devet mjeseci i priznaje se kao radno iskustvo u trajanju od 12 mjeseci i kao uslov za polaganje odgovarajućeg stručnog ispita sa stečenim visokim obrazovanjem. Za realizaciju programa stručnog osposobljavanja država je do sada opredijelila oko 52 miliona eura.

Prema analizi koju je sprovelo Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa Poreskom upravom, oko 50 odsto korisnika poslije završenog Programa stručnog osposobljavanja nastavlja radni angažman kod istog ili drugog poslodavca.

Inače, u Crnoj Gori bez posla je ukupno 6.321 visokoškolac, što je u poređenju sa prošlom godinom manje za 22 odsto.

Među nezaposlenim visokoškolcima, njih 247 su masteri i magistri, a 13 doktori nauka.

Na tržištu rada, posljednjih godinu, u vidu ponude, tražnje ili zapošljavanja bilo je prisutno 757 visokoškolskih zanimanja, sistematizovanih u 62 grupe, odnosno područja rada.

“Dominantno učešće, u tim kretanjima, imalo je šest grupa zanimanja vaspitači i nastavnici društveno-humanističke oblasti, ekonomisti, pravnici, menadžeri i organizatori, društveno-humanistička zanimanja i zanimanja ugostiteljstva i turizma i činili su 65 odsto ukupne ponude visokoškolaca tokom posljednje godine”, analizira pomoćnik direktora Zavoda za zapošljavanje mr Goran Bubanja.

Informatičari i statističari najbrže dolaze do posla.

 

Izvor: Dnevne novine

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Skupštinski odbor za ekonomiju, finansije i budžet dao je zeleno svjetlo Agenciji za zaštitu konkurencije (AZK), ali ne i Komisiji za zaštitu prava u javnim nabavkama za prošlogodišnje izvještaje.
Na konkurs za odabir članova Odbora direktora državne Elektroprivrede (EPCG) pristigle su 52 prijave, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva energetike i rudarstva.