Sajam lokalnih proizvoda smjestio Nikšić na mapu regionalnih događaja

sajam1
Dušan Babić

Tokom prethodna tri dana Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda potvrdio je svoju misiju.

Domaći i izlagači koji su po prvi put došli iz pet zemalja regiona predstavili su različite proizvode. Suveniri, nakit, odjeća, piće i hrana proizvedeni organski i mnogo toga još, moglo je da se vidi, kupi, promoviše, objasni, proda…

Štand Fika Vulića iz Mrkojevića kod Bara posljednjeg dana Sajma bio je prilično ”umanjen”, jer je prodaja sva tri dana išla dobro.

„Zadovoljan sam u potpunosti. Drugi dan je bio najbolji, i danas nije loše… Zadovoljan sam organizacijom, gostoprimstvom ovdje u Nikšiću, smještajem… Pojedini što su  juče kupovali, došli su danas opet i po masline, smokve, ulje…“, rekao je Vulić koji se drugu godinu zaredom pojavio na Sajmu preko Udruženja maslinara Bara.

„Prošle godine bilo nas je četvoro, ove godine šestoro. Ja sam izložio sam crne i zelene masline prošlogodišnje, tučene ovogodišnje, suve smokve, maslinovo ulje, sok od divljeg nara, crni crmnički luk, domaću pomorandžu, koja je prošla skroz“, nabrojao je on proizvode i istakao da su se njegove prošlogodišnje mušterije vratile ove godine.

Na drugom spratu prostor je bio rezervisan za one koji imaju vještinu u ručnoj radinosti. Među njima bila je i Nikšićanka Ljiljana Prijović koja je rekla da je kao dijete naučila da plete i hekla. Prije četiri godine odlučila je da pokrene organizovanu prodaju u svojoj radnji.

„Moj ručni rad su kape, šubare, šalovi, svilene marame, haljine, turbani i svašta nešto…,  namijenjeni djeci i odraslima.  Tu sam od početka Sajma 2014. godine i planiram i dalje da dolazim. Dosta kupaca poznajem i sarađujem sa njima od ranije, ali bilo je i novih, među njima i stranaca… Sajam je ove godine imao najviše izlagača, a vidi se i da je ove godine najbolje medijski propraćen“, ispričala je naša sagovornica kako je proteklo ovogodišnje predstavljanje.

Opisala je Sajam kao odličan događaj, iako uvijek, kako je rekla, ima prostora za usavršavanje i napredak.

„Sportski centar je pravi prostor, ali bilo bi dobro i kada bi se slični događaji organizovali na otvorenom, na primjer na Trgu, gdje bi se češće mogli organizovati manji sajmovi, pored ovog glavnog, koji bi bili specijalizovani u različitim oblastima iz ponude. Ima mogućnosti za unapređenje i u samom Sportskom centru“, navela je Ljiljana uz komentar da lokalni proizvođači mogu uspješno da se predstave na domaćem terenu.

Mladi Radovan Bijelić predstavljao je porodičnu firmu – Industrija mesa ”Bijelić” iz Nikšića i objašnjavao zainteresovanima paletu mesnih proizvoda koje nude, ali i ostvario kontakte za unapređenje poslovanja.

„U oblasti proizvodnje hrane ostvarili smo saradnju, imamo ponudu za opremu za pakovanje mesa. Takođe, upoznali smo buduće kupce, koji će naše proizvode plasirati u svojim maloprodajnim objektima, kao i one koji imaju sličnu proizvodnju. Bilo je sasvim dovoljno prodaje, iako smo ovdje prvenstveno zbog promocije i upoznavanja konkurencije, da vidimo kako oni rade“, pohvalio se predstavnik firme ”Bijelić” i istakao da su kao kompanija, veoma zadovoljni kako je sve proteklo.

Raznoliku ponudu je pratila masovnost kada je u pitanju posjeta. Za tri dana, veliki broj posjetilaca prošao je Sportskim centrom. Šetajući Sajmom sreli smo goste iz Beograda, Anu i Marka Đokovića.

„Sajam je veoma zanimljiv i ima dosta stvari koje se meni sviđaju. Ja volim organske proizvode. Mislim da je  jako interesantno i veoma korisno za ovu sredinu da se ovakve manifestacije organizuju. Pogledaćemo i suvenire na spratu“, rekao je Marko koji se našalio da je za nikšićki Sajam čuo od tašte.

Njegova supruga Ana, inače diplomirani farmaceut, izdvojila je štand sa kozmetikom za koji je rekla da ima kvalitetne proizvode na prirodnoj bazi, koje je i kupila.

„Ima mnogo ljudi koji rade na visokom nivou, bez obzira da li se radi o kozmetici, alkoholnim pićima, hrani… Mislim da ovakva aktivnost podstiče ljude da nešto rade i da se susretnu sa kupcima, ne samo preko interneta, što je, pretpostavljam, najčešći put prodaje. I kupci i prodavci preko ovakve manifestacije mogu da dođu jedni do drugih“, zadovoljno je ispričala ona.

Manifestacija u Sportskom centru pored starijih posjetilaca, privukla je i mlade ljude, koji su imali šta da vide i pronađu za sebe. Aleksandar Dačević iz Nikšića podijelio je utiske mnogih da je ove godine napravljen očigledan iskorak.

„Raduje me što je posjeta sve veća. To je inspiracija i mladim preduzetnicima i ljudima koji se bave privatnim biznisom da izlažu, da se promovišu, povežu sa sličnim proizvođačima i prošire svoje tržište. Ima i dosta mladih među posjetiocima“, sumirao je Aleksandar nakon što je i drugog dana vikenda posjetio događaj u Sportskom centru.

Novogodišnji sajam lokalnih proizvoda postao je tradicionalna manifestacija, i postavio je Nikšić na mapu sajamskih događaja regiona.

Po svemu sudeći, za iduću godinu Sajam je sebi postavio zadatak da bude još bolji i masovniji.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

I dok skuplje gorivo dovodi do opšteg poskupljenja, u obrnutom slučaju prodavci ne reaguju. Tako u našim marketima skorije namirnice neće biti jeftinije, piše portal RTCG. Pored građana i u Vladi ukazuju na neopravdane marže, ali administrativnih mjera za ograničenje cijena nema.