Simović predstavio rezultate IPARD podrške primarnoj proizvodnji

2019_05_31_bijelo_polje_posjeta_ppv_milutina_simovica_004
gov.me/B.Ćupić
  • Autor onogost.me
  • 31.05.2019. u 15:32

„Crna Gora u oblasti poljoprivrede postiže značajne iskorake. Najavili smo početkom godine nove zamahe u razvoju naše poljoprivrede. Sada sa zadovoljstvom možemo da kažemo da se oni ostvaruju i da imamo ohrabrujuće rezultate. To potvrđuju investicije u poljoprivredi od preko 35 miliona eura koje su već realizovane u ovoj godini ili je njihova realizacija u toku. A to postižemo zajedno i vrijedni domaćini i preduzetnici i odgovorne institucije i posvećena administracija, uz podršku naših EU partnera“, ocijenio je danas u Bijelom Polju potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović koji je prvog dana četvorodnevne posjete Crnoj Gori predstavio rezultate prvog javnog poziva za podršku primarnoj proizvodnji, u okviru IPARD Programa.

U Bijelom Polju, Simović je započeo četvorodnevnu radnu posjetu Sjeveru Crne Gore sa ciljem neposrednog praćenja realizacije i sagledavanja rezultata udruženih napora za razvoj sektora poljoprivrede, koje ulaže Vlada, zajedno sa našim EU partnerima, vrijednim domaćinima i preduzetnicima i odgovornim lokalnim samoupravama kakva je bjelopoljska.

Novi Izvještaj EK prepoznao dobar napredak   

Rezultati IPARD poziva, upravo, potvrđuju napredak koji se postiže u ovom sektoru, a koji je prepoznat i od strane EU koja je nedavno objavila ovogodišnji izvještaj o napretku Crne Gore. 

„I ovaj, kao i svi dosadašnji izvještaji, za nas je objektivni partnerski pogled u kojem nadležne institucije pozitivne ocjene doživljavaju kao ohrabrenje i priznanje za urađeno, a date preporuke kao važna usmjerenja i podsticaje za buduće aktivnosti. Te preporuke su važni putokazi za odgovorne institucije u savladavanju završnih – najzahtjevnijih dionica na našem evropskom putu“, kazao je Simović, ističući zadovoljstvo zbog ocjena da je u poglavlju Poljoprivreda i ruralni razvoj i poglavlju Bezbjednost hrane, veterina i fitosanitarna politika, ostvaren dobar napredak. 

Simović je podsjetio da je Crna Gora 2017. godine završila proces akreditacije za IPARD program i dobila ovlašćenje za upravljanje sa 39 miliona eura, sredstava EU. Tokom 2018. godine objavljena su dva javna poziva – za bespovratnu podršku investicijama u primarnu proizvodnju i preradu, na koje se pristiglo 434 zahtjeva poljoprivrednih proizvođača. Do sada je potpisano 20 ugovora za podršku preradi, ukupne vrijednosti investicija od 11,8 miliona EUR i očekivanom bespovratnom podrškom od oko 4,9 miliona EUR. Ovim investicijama će se, kako je danas podsjetio Simović, osigurati brojna postojeća radna mjesta i otvoriti preko 80 novih i osigurati siguran plasman za preko 7.000 kooperanata. 

Potpisano 140 ugovora iz 18 opština za IPARD podršku primarnoj proizvodnji

Predstavljajući aktuelne rezultate javnog poziva za podršku primarnoj proizvodnji, Simović je saopštio da je od pristiglih 389 zahtjeva do danas je potpisano 140 ugovora o podršci za poljoprivrednike iz 18 opština. Ukupne investicije za sada iznose 5,2 miliona eura dok očekivana podrška iznosi oko 2,9 miliona eura. 

Kako je kazao, ovi rezultate predstavljaju se u Bijelom Polju iz dva razloga. Od ukupnog broja odobrenih ugovora najveći broj je iz Bijelog Polja (36 odnosno 25,7%) i drugo, zato što od ukupnog broja odobrenih ugovora više od 62% su iz sjevernog regiona. 

„Ovim investicijama 140 poljoprivrednika nabaviće 120 novih traktora, 130 komada priključne mehanizacije, izgraditi nove objekte i podići nove višegodišnje zasade, čime će osigurati i unaprijediti prihode svojim domaćinstvima“, kazao je Simović ističući da se prema projekcijama Ministarstva, očekuje da će još 100 poljoprivrednika zadovoljiti uslove javnog poziva do sredine jula tekuće godine, i da ćemo imati ukupno 240 potpisanih ugovora s ukupnom vrijednošću investicija od 14,5 miliona eura, odnosno podrškom u iznosu od 7,8 miliona eura.

„Dakle, kroz ova prva dva Javna poziva kroz 260 ugovora realizovaće se investicije vrijedne preko 26 miliona eura uz bespovratnu podršku od skoro 13 miliona eura, od čega je 75% evropskih i 25% sredstava iz nacionalnog budžeta“, kazao je Simović.

Ugovaranje podrške da bude još brže i efikasnije

On je istakao da je realizacija zahtjevnog programa kakav je IPARD bila svojevrstan ispit i za administraciju i za poljoprivrednike, kao i da nije u potpunosti zadovoljan brzinom implementacije. „Smatram da možemo i moramo i brže i efikasnije. Moramo u prvi plan staviti potrebe vrijednih poljoprivrednih proizvođača kojima je bitan svaki dan. Zato poštovane kolege, intenzivirajte terenski rad, unaprijedite komunikaciju sa domaćinima, saslušajte ih, razumite njihove potrebe, savjetujte, pomozite im da savladaju administrativni posao“, poručio je potpredsjednik Vlade. 

On je, takođe, farmerima koji nijesu ispunili uslove ovog Javnog poziva iz različitih razloga da spremaju dokumentaciju, jer će brzo biti objaviti nove javne pozive. 

Pored velikog IPARD-a, u ovoj godini, u okviru programa IPARD like 2, realizuju se i 33 projekta ukupne vrijednosti investicija 3,2 miliona eura, uz bespovratnu podršku u iznosu od 1,3 miliona eura. Takođe, kroz objavljene pozive iz Agrobudžeta, koji ove godine iznosi preko 52 miliona eura, brojni poljoprivrednici će dobiti podršku za razne sektore poljoprivrede. Potpredsjednik Simović je najavio da će sjutra u Beranama biti predstavljeni rezultati poziva za podršku za nabavku mehanizacije, a u nedjelju u Petnjici rezultate Javnog poziva za podršku mladim poljoprivrednicima. 

Simović je danas najavio i nove javne pozive kroz IPARD i to tokom ljeta za preradu, a nakon toga za primarnu proizvodnju. Sljedeće godine, kako je kazao, možemo očekivati da ćemo objaviti i Javni poziv za diversifikaciju, jer je akreditacija za tu mjeru spremna.

Herman Špic: Poljoprivreda i život u ruralnim područjima Crne Gore imaju budućnost

Šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Herman Špic čestitao je brojnim aplikantima koji su bili proaktivni i napravili značajne napore da se prijave, ali i Ministarstvu na efikasnosti. On je izrazio zadovoljstvo najavom da će do kraja juna, ako sve bude išlo po planu, biti potpisan značajan broj novih ugovora. Ohrabrio je zaposlene u Ministarstvu da ubrzaju procedure ugovaranja, aplikante da imaju još malo strpljenja. 

„Veliki broj prijava znači da poljoprivredni sektor ima značajnu potrebu za investicijama, ali u isto vrijeme, ono što je još značajnije, pokazuje se da veliki broj poljoprivrednika i preduzetnika želi da preuzme izazove modernizacije i razvoja sopstvenih biznisa. Život u ruralnim područjima ima budućnost u ovoj zemlji“, ocijenio je Špic ističući da IPARD sredstva nude šansu da idemo u tom pravcu. 

Smolović: Bijelo Polje spremno dočekuje razvojne mogućnosti

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović istakao je da prepoznaje napore Vlade i evropskih partnera na razvoju poljoprivrede i ruralnih područja u toj opštini i izrazio zadovoljstvo što je veliki Bjelopoljaca ostvario pravo na podršku kroz IPARD, ali i druge, brojne mjere podrške.

„U Opštini Bijelo Polje IPARD projekat ne smatramo samo projektom Ministarstva već i čitave Vlade i lokalnih zajednica, stoga smo uvijek otvoreni i spremni da izađemo u susret po svim pitanjima koja su u našoj nadležnosti i prilagođavamo administraciju potrebama kako poljoprivrednika tako i svih drugih građana, kako bi brzo i efikasno završili sve procedure i ostvarili podršku“, kazao je Smolović, dodajući da područje Bijelog Polja ima značajne poljoprivredne resurse, te da skoro polovina stanovništva živi na ruralnom području opštine.  Opština Bijelo Polje, stoga, u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti, ulaže značajna sredstva za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je kroz ovogodišnji Agrobudžet objavilo javni poziv za dodjelu sredstava podrške investicijama u izgradnju bunara i bistijerni.
Od početka 2023. godine na aerodromima u Crnoj Gori prevezeno je 300.000 putnika, što je 17 odsto više u odnosu na prvi kvartal rekordne 2019. godine, kazao je predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić.
Solar gradnja, ćerka firma Elektroprivrede, završila je prošlu godinu sa 2,2 miliona eura gubitka, pokazuju podaci iz finansijskog izvještaja dostavljenog Upravi prihoda i carina.