Simović: Svih 31,5 miliona eura mora biti iskorišćeno

milutin_simovic
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 31.03.2017. u 07:41

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović poručio je da svih 31,5 miliona eura opredijeljenih Agrobudžetom za ovu godinu mora naći put do krajnjih korisnika, uz poštovanje kriterijuma i procedura.

Ministarstvo je objavilo 23 javna poziva za podršku, a interesovanje za javne pozive je veliko i očekivano.

”Ohrabren sam reakcijama poljoprivrednih proizvođača i njihovim odgovorom na mogućnosti koje pruža Agrobudžet. Novine u ovogodišnjem Agrobudžetu su brojne. One su kreirane na bazi novih izazova, iskustava i balans su između potreba poljoprivrednika i zahtjeva pristupanja EU, mislim da smo pronašli dobru mjeru u kreiranju podrške”, kazao je Simović u intervjuu Pobjedi.

Agrobudžet za ovu godinu je 40 odsto veći nego lani. Poljoprivrednicima je na raspolaganju 31,5 miliona eura, a dosta je i novina u konceptu mjera podrške.

”Agrobudžet uvijek, pa i ove godine izaziva pažnju javnosti, posebno kod poljoprivrednih proizvođača i privrednih subjekata iz ove oblasti. Agrobudžet analiziraju i komentarišu zainteresovani predstavnici i struke i nauke, a daju se i osvrti sa pojedinih političkih adresa. I sve to skupa ima svoju vrijednost, posebno kada se sugestije, prijedlozi novih mjera ili korekcije postojećih dostave u fazi njegove pripreme”, reka je on odgovarajući na pitanje koliko su novine usklađene sa potrebama pristupanja crnogorske poljoprivrede EU i koliko će ići na ruku našim poljoprivrednicima.

Kaže da je upravo zbog toga blagovremeno upućen poziv čime je pokazanai puna otvorenost u tom, kako je rekao, zahtjevnom procesu prema poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima, njihovim udruženjima, stručnim službama i naučnim institucijama, udruženjima poslodavaca. 

”Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je ovogodišnji Agrobudžet u značajnom stepenu izraz naših zajedničkih opredjeljenja, definisanih u zadatom finansijskom okviru. Znam da potrebe našeg poljoprivrednog sektora, potreba povećanja obima proizvodnje i njene konkurentnosti, osvajanja novih zahtjevnih standarda iziskuju značajna i veća sredstva”, dodao je Simović.

Siguran je da će se nastaviti i u budućem periodu sa trendom povećanja, koji je ove godine značajan i iznosi 40 odsto. 

”To je rezultat povećanog izdvajanja iz nacionalnog budžeta i posebno sve većeg korišćenja, već opredijeljenih sredstava iz evropskih pretpristupnih fondova. Mislim da to treba da bude ključna tema svih zainteresovanih i dobronamjernih.  Cjelokupan iznos opredijeljenih sredstava mora naći put do krajnjih korisnika, uz poštovanje definisanih kriterijuma i procedura. Novine u ovogodišnjem Agrobudžetu su brojne. One su kreirane na bazi novih izazova, iskustava i balans su između potreba poljoprivrednika i zahtjeva pristupanja EU, mislim da smo pronašli dobru mjeru u kreiranju podrške”, objasnio je potpredsjendik Vlade.

Kada su u pitanju IPARD lajk projekti finansirani iz EU fondova, procedure za dobijanje tih sredstava su zahtjevnije, a riječ je o sredstvima u iznosu od 39 miliona eura.

”Najvažnija činjenica je da Crna Gora zbog integracionih iskoraka ima na raspolaganju sve izdašnije evropske pretpristupne fondove. Pitanje kapaciteta za korišćenje tih sredstava se svakako odnosi na poljoprivredne proizvođače, ali vrlo je važno da se unaprijedi komunikacija i razumijevanje između nadležnih službi i poljoprivrednih proizvođača u procesu pripreme aplikacija, administrativne i terenske kontrole podnijetih zahtjeva”, istakao je Simović u intervjuu za Pobjedu.

On je napomenuo i šta je sve potrebno ostvartiti da bi se došlo do tih sredstava.

”Za taj proces je potrebna dodatna edukacija stručnih službi, veća otvorenost i uklanjanje uočenih slučajeva administrativnog i birokratskog pristupa. I sve to ne na uštrb bilo koje definisane procedure, već naprotiv, u korist efikasnog i striktnog poštovanja pravila i evropskih standarda”, zaključio je Simović.

 

Opširnije u Pobjedi…

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Pojedini trgovački lanci ograničiće kupovinu proizvoda po minimalnim cijenama u okviru akcije “Stop inflaciji” samo ukoliko bude očigledne zloupotrebe, potvrđeno je Portalu RTCG. Iz kompanije "Voli" naglašavaju da se ograničenje može desiti ukoliko se kupuju enormne količine proizvoda, dok sa druge strane u lancima "Idea" trenutno ne pominju ograničenja.
Narednog mjeseca u nikšićkoj Željezari trebalo bi da počne proizvodnja, izrada metalnih konstrukcija, do juna očekuju prve megavate, dok će konkurs za posao 229 radnika biti raspisan narednih dana. To je “Vijestima” kazao direktor “EPCG - Željezara” Nikšić Đorđije Manojlović.