Sindikat Željezare tvrdi da ih uprava ponovo izrabljuje, rade po 20 sati

zeljezara-niksic1
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 14.08.2016. u 11:14

Početak rada Čeličane donio je nove muke radnicima Željezare, koji tvrde da uprava turskog Toščelika nastavlja sa starom praksom uvođenja prekovremenog rada suprotno zakonu.

„Izgleda da ćemo postati vikend fabrika, a to da li radnici mogu izdržati i kakve to posledice može da izazove po njihove zdravlje i bezbjednost na poslu izgleda da nikoga nije briga. Nadam se da će i inspekcijske službe doći i vidjeti koliko se ovdje radi“, ogorčeno komentariše Pero Kadović, predsjednik Sindiklne organizacije.

On dodaje da je u subotu veče sa radom počela Čeličana i radnici su već angažovani da rade prekovremeno.

„Oni koji su imali zamjene radili su po 12 sati, dok su radnici koji nijesu imali koga da ih zamijeni radili i po 24 sata. Ni u butiku radnici ne bi mogli da izdrže po 20 sati da rade, a ne u Čeličani na najtežim poslovima“, kaže on.

Inspekcija rada prošle godine kaznila je Toščelik sa 5.460 eura zbog nezakonitog zapošljavanja 18 lica, uvođenja prekovremenog rada suprotno zakonu, kao i zbog neadekvatne zaštite na radu. Inspekcija je kontrolu sprovela na osnovu inicijative Sindikalne organizacije „Toščelik Nikšić” i utvrdila da je većina radnika u periodu od 1 do 19. maja sedmično imala preko deset sati prekovremenog rada.

„Nema tog ugovora koji može i smije natjerati ljude da na tako opasnim mjestima rade po 12 sati i duže. Ko je onda kriv kada se zbog premora radnika desi neka nesreća. Izgleda da u 21.vijeku postajemo robovlasničko društvo“, kazao je Kadović i dodao da je željezari trenutno uposleno oko stotinu stalnih radnika i duplo više ugovoraca.

Početkom maja prošle godine deset radnika Toščelika dobilo je otkaz jer su odbili da rade prekovremeno više nego što su mogli da izdrže. Od deset otpuštenih radnika, petorica su imala rješenje za stalno, dok su ostala petorica ugovorci. U sedmici kada su dobili otkaz otpušteni radnici su, kako su kazali, radili od 55 do 60 sati, iako je zakonom preciziran četrdesetosatni radni učinak.

Osnovni sud u Nikšiću usvojio je tužbeni zahtjev otpuštenih radnika i poništio odluku o prestanku njihovog radnog odnosa, a tuženog obavezao da radnike koji su imali rješenja za stalno vrati na posao i rasporedi ih na radna mjesta koja odgovaraju stepenu stručne spreme, znanju i sposobnostima zaposlenih.

Tosčelik je bivšu Željezaru, u koju je bio uveden stečaj, kupio za 15,1 milion eura u junu 2012. godine. Novi vlasnik je obećao da će u fabriku za nekoliko godina uložiti 35 miliona i zaposliti do 550 radnika.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Ministarstvo energetike i rudarstva objavilo je nove cijene goriva po kojima će benzin od ponoći poskupiti po četiri centa, a eurodizel cent.
Vrijednost realizovanog platnog prometa za 21 radni dan u januaru iznosila je 1,39 milijardi eura, što je 50 odsto manje nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).
Prema poslednjim raspoloživim podacima Kreditnog registra Centralne banke Crne Gore, fizičkim licima su na dan 31. decembra 2023. odobrena 593 miliona eura (bruto glavnica) stambenih kredita.