Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
17:16
25.10.2021.

Spremaju predlog izmjena Zakona: Vlada može da interveniše usljed povećanja cijene goriva

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja sprema predlog izmjena Zakona o akcizama, kako bi se obezbijedilo da Vlada može odmah da interveniše usljed značajnijeg povećanja cijene goriva, zbog poskupljenja energenata na međunarodnom tržištu, potvrđeno je Portalu RTCG u izvršnoj vlasti.


Iz Ministarstva, na čijem čelu je Milojko Spajić, objasnili su da bi predviđene promjene podrazumijevale da Vlada, kada dođe do značajnijeg povećanja cijena na mineralna ulja na svjetskom tržištu, može da donese odluku o umanjenju iznosa akciza do određenog nivoa na bezolovni benzin i gasna ulja na period od mjesec.

Odluka Vlade bi mogla da se prolongira duže od mjesec, ukoliko bude potrebe, a to će zavisiti od kretanja cijene goriva.

Osim toga, Ministarstvo, kroz program Evropa sad, koji je jednoglasno podržao Socijalni savjet, i koji će biti dio Nacrta zakona o budžetu za narednu godinu, uvodi niz mjera kroz reformu poreskog sistema - za povećanje životnog standarda građana, rast zaposlenosti i smanjenje sive ekonomije na tržištu rada.

Predložene mjere se odnose i na povećanje minimalne zarade sa 250 na 450 eura.

Iz Minstarstva su kazali da tim povećanjem i smanjenjem poreskog opterećenja na teret zaposlenog, odnosno uvođenjem neoporezivog dijela zarade, svim zaposlenima u Crnoj Gori od 1. januara naredne godine treba da bude povećana neto zarade, pri čemu najveće povećanje ostvaruju zaposleni sa najnižim primanjima.

Oni su dodali da se sadašnji nivo akciza primjenjuju od januara 2017. godine, odnosno iz perioda prošle Vlade čije “pojedine članice vlasti tek sada istupaju protiv onoga što su sami usvajali, a tada građanima nijesu ponudili rješenja za rast standard”.

Iz tog Vladinog resora su kazali da smanjenje akciza od po nekoliko centi ne donosi značajan efekat za građane, dok budžetu oduzima oko deset miliona eura upravo namijenjenih za građane.

“Mi smo sve preduzeli da dođe do rješenja na duži rok i održiv način. Obezbjeđuju se veća primanja da bi se amortizovali cjenovni udari, koji zavise od rasta cijena energenata na međunarodnom tržištu, kao i planiraju promjene Zakona o akcizama da bi se moglo odmah reagovati usljed značajnije promjene cijene goriva”, rekli su iz Ministarstva.

Uz mjere o povećanju standarda već od januara radi se i na uvođenju takozvanih hemijskih akciznih markica, odnosno markiranju goriva da bismo tačno znali koliko se goriva stvarno prometuje i da se dođe do dodatnih prihoda.

“Tada se na održiv način može razgovarati o akcizama, odnosno može se otvoriti prostor i za njihovo smanjenje”, kazali su u Ministarstvu.

Izvor: rtcg.me

 

Ostale vijesti iz kategorije

 • 15:05
  6.12.2021.

  U Crnoj Gori će od ponoći biti jeftinije sve vrste goriva, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

 • 12:34
  6.12.2021.

  U državni budžet će se naredne godine sliti 2,21 milijardu ili 41,7 odsto bruto domaćeg proizvoda, koji je procijenjen na 5,306 milijardi eura, i biće za 86,5 miliona veći u odnosu na plan za ovu godinu, u kojoj je BDP procijenjen na 4,881 milijardu. To se navodi u jednom od ključnih strateških dokumenata aktuelne Vlade, Programu ekonomskih reformi od 2022. do 2024. godine, čiji je nacrt Ministarstvo finansija i socijalnog staranja stavilo na javnu raspravu do 23. decembra, pišu Dnevne novine.

 • 08:21
  6.12.2021.

  Maloprodajne cijene goriva na crnogorskim pumpama od sjutra će najvjerovatnije biti niža za četiri i pet centi po litru, pokazuju preliminarne analize cijena naftnih derivata na međunarodnim berzama i valutni odnos između dolara i eura sada u odnosu na prije dvije sedmice kada su određene sadašnje cijene goriva, pišu Vijesti.

 • 08:02
  4.12.2021.

  Opština Nikšić objavila je Poziv zainteresovanim lokalnim subjektima da svojim proizvodima upotpune novogodišnju i božićnu ponudu na Trgu slobode u periodu od 15. decembra do 15. januara.