Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Staračke naknade u poljoprivrednim domaćinstvima rastu na 315 eura

novac1
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 24.12.2023. u 21:16
U Crnoj Gori poljoprivrednu staračku nadoknadu, koja iznosi 207,45 eura, prima 3.259 korisnika, a ukoliko sa Zakonom o budžetu sve bude išlo po planu, to primanje će se povećati na 315 eura. Kako su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kazali za "Dan", staračka naknada se formira u skladu sa minimalnom penzijom i iznosi 70 odsto minimalne penzije, pa se očekuje povećanje od januara 2024. godine. Predlogom nove Vlade, na čijem je čelu Milojko Spajić, plan je da se od januara minimalna penzija poveća na 450 eura.

Uslov za ostvarivanje staračke naknade za muškarce je da su stariji od 65 godina, dok je za žene starosna granica 60 godina, kao i da žive na selu i bave se poljoprivredom, te da podnosilac zahtjeva i bračni supružnik ne ostvaruju primanja po drugom osnovu. Na pitanje "Dana" da li se planira da se omogući da u poljoprivrednim domaćinstvima pravo na nadoknadu mogu ostvariti i muškarac i žena, jer su oboje cijeli život vrlo često radili isti posao, u ministarstvu kažu da zasad nije u planu navedena izmjena.

Odlukom o bližim uslovima i postupku za isplatu staračke naknade propisano je da nosilac porodičnog poljoprivrednog domaćinstva može steći pravo na staračku naknadu ako ispunjava uslove iz člana 24 Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju. Ispunjenost uslova utvrđuje se na osnovu: izvoda iz matične knjige rođenih; potvrde da se bavi poljoprivredom i da živi na selu, koju izdaje organ lokalne uprave nadležan za poslove poljoprivrede; potvrde ili uvjerenja da ne ostvaruje nikakva druga primanja po osnovu novčane naknade materijalnog obezbjeđenja boraca, materijalnog obezbjeđenja, penzije, tjelesnog oštećenja i naknade po osnovu rođenja troje ili više djece; dokaza o vlasništvu poljoprivrednog zemljišta koji glasi na podnosioca zahtjeva ili njegovog bračnog druga; ovjerene izjave da podnosilac zahtjeva ili njegov bračni drug ne ostvaruje nikakva novčana primanja u zemlji i inostranstvu; dokaza o bračnom stanju i uvjerenja o mjestu prebivališta.

Staračka naknada ostvaruje se na osnovu zahtjeva za staračku naknadu koji se podnosi organu lokalne uprave sa navedenom dokumentacijom.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Poreski inspektori su od 1. maja do 7. jula obavili 805 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 133, na osnovu čega su izdali 177 prekršajna naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 580,4 hiljade eura.
  Zakonom o budžetu za 2024. godinu planirano je 240.012.958,82 eura za realizaciju 332 projekta ukupne procijenjene vrijednosti 2,9 milijardi eura, a u prvih šest mjeseci 2024. godine potrošeno je 61,2 miliona eura, što je 26% od planiranog iznosa.