Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
12:06
8.4.2020.

Stiglo oko 500 prijava za kredite, nove kreditne linije i nakon pandemije

Direktor Investiciono razvojnog fonda Zoran Vukčević saopštio je da je interesovanje za kredite veliko, te da je stiglo oko 500 prijava. Istakao je da kreditna linija nije jednokratna i da se neće završiti samo sa ovim mjesecom, već će i nakon pandemije IRF ponuditi nove kreditne linije, kako bi preduzeća mogla da ostanu na tržištu.


"U situaciji u kojoj se našla i Crna Gora, ali i svijet, Investiciono razvojni fond je pokušao da ublaži posljedice, nudeći kreditnu liniju, malim mikro i srednjim i velikim preduzećima, i u skladu sa tim smo emitovali povoljnu liniju", kazao je on u Jutarnjem programu TVGG.

Prošle nedjelje, kaže Vukčević, bilo je veliko interesovanje.

"To se mijenja iz sata u sat ali prema posljednjim informacijama imamo nekih 470 prijava. Sve to govori da je naš prijedlog za ovakvu kreditnu liniju bio opravdan", naveo je on.

On je objasnio da se sredstva mogu koristiti za nabavku proizvoda, sitrovine, poluproizvoda i da preduzetnici mogu novac koristiti i za isplatu neto zarada.

"Mogu se koristiti i za poreduzeća koja plaćaju zakup a nijesu po nekim drugim mjerama oslobođeni zakupa. To je kredit za preživljavanje preduzeća kako bi nakon prestanka pandemije bili u prilici da saniramo posljedice i krenemo u novi razvoj", objasnio je on.

Bave se svakim preduzećem ponaosob, kaže Vukčević.

"Ova kreditna linija nije jednokratna i neće se završiti samo sa ovim mjesecom, već ćemo i narednih mjeseci ponuditi nove kreditne linije, kako bi sva preduzeća mogla da ostanu na tržištu", rekao je on.

Mali su sada prioritet, a nadalje će, kako je kazao, pokušati da omoguće da sve ono što je zdravo u crnogorskoj ekonomiji i ostane.

On kaže da nijesu problem kamatne stope, koliko je važno da novac bude što prije dostupan.

"Kako bi preduzetnici mogli da opstanu na tržištu, tako da kamata od 1,5 odsto nije toliko bitna", smatra on.

"Mi se sada pripremamo za period nakon prestanka pandemije, uslijediće i nove mjere Vlade. Kada se sve ovo završi, mi ćemo izaći sa novim paketom podrške," istakao je Vukčević.

On podsjeća da je teško obezbijediti sredstva u trenutku kada su svi u svijetu teškoj poziciji.

"Važno je da se već sada pripremamo za period nakon pandemije, i vjerujem da ćemo uraditi sve da Crna Gora prođe sa najmanjim mogućim posljedicama kada je posrijedi pova teška situacija", istakao je on.

 

Izvor: rtcg.me

Ostale vijesti iz kategorije

 • 08:35
  28.5.2020.

  Program pružanja podrške privredi i zaposlenima, u cilju ublažavanja negativnih efekata epidemije novog korona virusa realizovan je kroz obezbjeđivanje subvencija preduzetnicima i privrednim društvima registrovanim shodno Zakonu o privrednim društvima.

 • 08:16
  28.5.2020.

  Prijavljivanje za drugi moratorijum na otplatu kredita počinje od 1. juna. Na bankama je da odluče da li će moratorijum da ponude za sve ili samo za određene kreditne proizvode. Nijesu obavezne da ponude drugi moratorijum korisnicima, čak i ako ispunjavaju uslove propisane novom odlukom CBCG, pojašnjeno je juče iz CBCG. Korisnik kredita može tražiti moratorijum na 90, 30 ili 60 dana.

 • 19:49
  27.5.2020.

  U cilju ublažavanja posljedica koronavirusa, odbornici Skupštine opštine (SO) Nikšić na današnjoj sjednici su jednoglasno usvojili Odluku o mjerama podrške građanima i privrednim subjektima.

 • 14:31
  27.5.2020.

  Korisnici elektrodistributivnog sistema su u aprilu preuzeli ukupno 188.866.423 kWh električne energije, što je za oko četiri odsto manje u odnosu na isti period prošle godine i za 18 odsto manje u odnosu na martovsku potrošnju. Najviše električne energije, oko 38 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja (Region 2), saopštli su iz Crnogorskog elektro-distributivnog sistema (CEDIS).