Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Stijović: Ponuda Šveđana za Željezaru stiže nakon 10. januara

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 25.12.2023. u 10:09
Savjetnik predsjednika države za regionalni razvoj Aleksandar Stijović saopštio je da će švedski konzorcijum Uber Nordic i Kvalitetsbygg nakon 10. januara poslati ponudu za investiranje i pokretanje proizvodnje u nikšićkoj Željezari.

Kako je Stijović rekao u Jutarnjem programu TVCG, oni su u prethodnom periodu radili na istraživanju stanja i opreme nikšićke kompanije, a cilj im je da pokrenu Kovačnicu, Čeličanu i namjensku proizvodnju.

Švedski konzorcijum je na nizu sastanaka, koji su održani prethodne sedmice, predočio modele investiranja kompanije do 70 miliona eura u opremu i pogone Željezare, a posebno naglasili namjeru investitora za dugoročnu investiciju uz postepeno povećanje broja zaposlenih.

"Naša obaveza kao državnih službenika je da pokušamo da nađemo ozbiljne investorore koji će to pokrenuti. Nemamo pravo da odbijemo ozbiljne investitore i nemamo razloga da sumnjamo da su krenuli u projekat sa dobrom namjerom", istakao je Stijović za TVCG.

Na pitanje kako se stupilo u kontakt sa investitorima, savjetnik predsjednika je kazao da ti ljudi njemu direktno pišu.

"Ja sam tu da ih povežem sa predstavnicima Vlade i Elektroprivrede, u ovom slučaju. To smatram svojim poslom - da omogućim tim ljudima da prezentuju svoje projekte", dodao je on.

Neki mediji pisali su prethodnih dana da sama kompanija Uber nordic AB ima šest zaposlenih radnika, te da je registrovana pod šifrom poslovanja švedske industrijske klasifikacije 43999 – Razne druge specijalizovane građevinske i niskograđevinske aktivnosti. Navodi se i da je kompanija u 2022. godini imala prihod od 10.915.000 švedskih kruna, što je oko 988.600 eura, te da je, po godišnjim finansijskim izvještajima iz švedskih baza podataka, dobit kompanije je nešto više od 36.000 eura.

Stijović je pojasnio da ponudu dostavlja konzorcijum - koji pored Uber Nordic, čini Kvalitetsbygg, koja ima oko 100 zaposlenih, uz promet od preko 700 miliona.

Sagovornik TVCG je saopštio i da Uber Nordic i Kvalitetsbygg nude da pokrenu Kovačnicu, Čeličanu i namjensku proizvodnju i da to rade novim tehnologijama, kako bi se izbjegao ugalj. Na taj način, dodaje on, dobili bismo zeleni čelik i stvorili prednost u odnosu ma čelik iz Kine.

Pozitivna reakcija uslijedila je iz Crne Gore, a bord direktora EPCG je imao sastanke sa investitorima i pripremili su četiri vrste ponuda.

"Nadam se da ovo neće biti jedina ponuda, ali dobro je znati da postoji interesovanje", rekao je Stijović u Jutarnjem programu TVCG.

Podsjetimo, nakon sastanaka u Nikšiću konstatovano je da, iako trenutno ne radi, Željezara Nikšić posjeduje značajan potencijal, namjenske objekte i opremu, stručno kadrovsku strukturu zaposlenih, ali i da su neophodne investicije, zamjena zastarjele tehnologije kao i nabavka nedostajuće opreme i da bi se u slučaju odluke o ulasku strateškog investitora u Željezaru proizvodnja mogla pokrenuti najranije u roku od dva mjeseca.

Predstavnici konzorcijuma su naveli da će proučiti sve opcije modela buduće saradnje i iznijeti svoju konkretnu ponudu, baziranu na dobijenim imputima i stanju objekata i opreme kako resornom ministarstvu i Vladi tako i bordu direktora EPCG.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  1

  1. Da, tačno će se pobiti svi evropski milijarderi ko će da investira u ovo što se nekad zvalo zeljezara !

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Nacionalna turistička organizacija (NTO) raspisala je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobijanje novčane podrške za unapređenje organizovanih avionskih dolazaka putem zajedničke marketing kampanje sa turoperatorima za ovu i narednu godinu u okviru koga je opredijeljeno 510 hiljada eura. Od ukupne sume 200 hiljada je za ovu, a 310 hiljada za narednu godinu.
  Tenderima i nepotrebnom administrativnom precedurom samo se gubi vrijeme u borbi protiv bolesti potkornjaka u šumama na području plavske, kao i drugih crnogorskih opština, pa je potrebno hitno uključivanje države sa svim njenim kapacitetima.