“Stop inflaciji” trajaće do kraja godine, cijene goriva neće rasti

gov.me
 • Autor onogost.me
 • 28.09.2023. u 14:24
Ministar ekonomskog razvoja i turima Goran Đurović saopštio je da će od 2. oktobra na sniženju biti preko 150 artikala u novom krugu akcije "Stop inflaciji".

On je na konferenciji za novinare saopštio da će nova akcija trajati do kraja godine.

Akcija se bazira na tome da su se distributeri i trgovci odrekli marži, kaže Đurović. On je saopštio da je prošla akcija pokazala odlične rezultate i zato je Vlada ponovo odlučila da krene sa njom.

“Snižene će biti cijene na 150 proizvoda, a akcija će trajati do kraja godine”, saopštio je ministar.

Ministar finansija Aleksandar Damjanović kazao je da cijene goriva više neće rasti.

“Polazeći od rezultata prethodno sprovedene akcije Ministarstvo je pristupilo kreiranju novog antiinflacionog programa pod nazivom „ Stop inflacija 100+”, kojoj se pored trgovaca u maloprodaji, pridružio i veliki broj dobavljača i domaćih proizvođača”, saopšteno je iz Ministarstva.

Oni su najavili da će vrijednost potrošačke korpe biti manja za oko 130 eura.

“Da bi građani shvatili da se zaista radi o značajnom umanjenju cijena kao primjer je antiinflaciona korpa kompanije “Voli”, a slične su korpe svih ostalih, koja trenutno ima 148 proizvoda (pri čemu lista nije konačna i ima tendenciju rasta) za koju su potrošači do sada morali da izdvoje 454, 71 eura, dok će od 1. oktobra vrijednost ove korpe sa popustom biti 322, 07 eura. Dakle, radi se o popustu koji ukupno iznosi 29,17 % i zahvaljujući kojoj potrošači štede 132,64 eura”, saopštili su iz Ministarstva.

Foto: Ministarstvo ekonomskog razvoja

Akcija „Stop inflacija 100 +” se nastavlja po sljedećem modelu:

 • Trgovci su dužni da definišu listu od najmanje 100 proizvoda za koje će sniziti cijene na način što će utvrditi maksimalnu maloprodajnu i veleprodajnu maržu u visini od 5%, dok za trgovce koji imaju ispod 100 zaposlenih, antiinflaciona korpa podrazumjeva listu od najmanje 50 proizvoda.
 • Proizvodi iz antiinflacione korpe će se obilježavati na identičan način kao i u prethodnoj akciji “Stop inflacija”.
 • Izbor konkretnog proizvoda vrši sam trgovac i formira cijenu u skladu sa prethodno postignutim dogovorom sa Ministarstvom.
 • Trgovac je u obavezi da vodi posebnu evidenciju o vrstama, cijenama i zaračunatim maržama na pojedinačne proizvode koji su obuhvaćeni listom i na zahtjev Ministarstva i/ili nadležne inspekcije iste dostavi na uvid.
 • Svi trgovci imaju mogućnost da prošire listu proizvoda.
 • Trgovac može mijenjati proizvode u zavisnosti od raspoloživosti i zaliha, na mjesečnom nivou.
 • Period trajanja akcije je od 1. oktobra do 31. decembra 2023. godine.
 • Za trgovce koji prodaju specifičnu vrstu robe( poput tehnike, kozmetike i slično), antiinflaciona korpa će biti prilagođena toj vrsti proizvoda.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Fudbaleri Sutjeske igraju danas u gostima protiv Jezera utakmicu posljednjeg, 19. kola jesenjeg dijela prvenstva
  Sutjeska je večeras u drugom kolu Prve crnogorske košarkaške lige pobijedila u gostima Dečić 91:79.
  Skupštinski odbor za ekonomiju, finansije i budžet dao je zeleno svjetlo Agenciji za zaštitu konkurencije (AZK), ali ne i Komisiji za zaštitu prava u javnim nabavkama za prošlogodišnje izvještaje.