Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Studijska posjeta Sloveniji značajno iskustvo za mlade poljoprivrednike

img_20190528_142500
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 30.05.2019. u 06:44

Mladi poljoprivredni proizvođači iz Crne Gore, koji su u studijskoj posjeti u Sloveniji, ohrabreni su informacijama koje su dobili od domaćina kada je riječ o politici podrške mladim farmerima u EU.

Podrška je značajna, mogućnosti brojne, ali istovremeno, pred njima su, kako su mogli da vide veliki izazovi na tržištu.

"Ti izazovi su naročito vezani za osmišljavanje dodatnih aktivnosti na malim gazdistvima kakva su i naša, kako bi ostvarili veći prihod od onoga koji bi imali ako bi se bavili samo primarnom poljoprivrednom proizodnjom. Upravo u Sloveniji, koja ima sličnu strukturu i veličinu poljoprivrednih gazdinstava, naši proizvođači su mogli da vide primjere dobre prakse koji su zasnovani na povezivanju poljoprivrede sa drugim djelatnostima, naročito turizmom. Agroturizam posljednjih godina u Sloveniji doživljava brz razvoj. Sve više je farmi koje pružaju ugostiteljsko – turističke usluge, koje svako gazdinstvo osmišljava u skladu sa specifičnostima svoje proizvodnje  i područja na kome se nalazi, nudeći kvalitetne domaće proizvode, specifične kulinarske specijalitete, u ambijentu koji karakteriše mir, prirodne ljepote i doživljaj lokalne kulture i tradicije", kazali su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Takvo jedno agroturističko gazdistvo nadomak Maribora, u Pohorju posjetili su gosti iz Crne Gore.

"Porodični biznis razvijao se decenijama, prvo kroz poljoprivrednu proizvodnju, a potom i uključivanje u turistiki biznis. U ponudi ovog gazdistva uživaju sada brojni turisti i veliki broj domaćih gostiju koji vikende sve više provode na ovakvim mjestima. U poslu su svi članovi porodice, uz jednog stalno zaposlenog radnika, što je dovoljno da uspješno održavaju farmu i dočekuju goste svakog vikenda tokom cijele godine. Domaćini kažu da se od ovog biznisa može solidno živjeti.  Za proizvođače iz Crne Gore ovaj primjer bio je pravo ohrabrenje s obzirom na slične potencijale sa kojima se i Crna Gora može pohvaliti", dodali su oni.

Prethodno, mladim poljoprivrednicima iz Crne Gore, predstavljena je poljoprivredna politika Slovenije, zasnovana na EU propisima i standardima, sa posebnim fokusom na programe podrške mladim farmerima, mogućnostima za ostvarivanje dodatnih prihoda na gazdinstvu, politiku kvaliteta, odnosno zaštitu proizvoda i organsku proizvodnju.

"Sve su ovo oblasti u kojima Slovenija već ostvaruje značajne rezultate i što može da bude put za postizanje konkuretnosti crnogorskih poljoprivrednih gazdistva koja već imaju podršku u tom pravcu. Kroz program posjete, koji je osmišljen u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede Slovenije i Stalne radne grupe za ruralni razvoj Jugoistočne Evrope (SWG), mladi proizvođači koji su na početku razvoja svog agrobiznisa imali su priliku da se upoznaju sa načinom proizvodnje na farmama, značaju nauke i struke za unapređenje poljoprivredne proizvodnje. Obišli su ogledna imanja Fakulteta poljoprivrednih i bio nauka (Pivola, Maribor), Poljoprivredni institut Ptuj, centre za selekciju i sjemensku proizvodnju, kao i vinarije koje se, takođe, bave pružanjem turističkih usluga", naveli su iz tog resora i podsjetili da su u studijskoj posjeti mladi poljoprivrednici koji su prošle godine započeli biznis u poljoprivredi, kao korisnici posebnog programa bespovratne podrške Ministarstva namijenjenog mladim nezaposlenim ljudima.

"I ova generacija mladih poljoprivrednika dobila je priliku da u jednoj od zemalja EU, direktno na terenu, vidi kako rade i žive njihove kolege u Evropi, kako bi spremnije dočekali vrijeme kada će biti dio te evropske porodice mladih farmera i imati iste mogućnosti koje se kreiraju sa nivoa Zajedničke evropske poljoprivredne politike. Sa proizvođačima u studijskoj posjeti su i predstavnici Ministarstva i odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj i stočarskoj proizvodnji, kao i predstavnici medija koji će značajan dio njihovog iskustva i informacija prenijeti crnogorskoj javnosti i mladim farmerima koji nijesu bili u prilici da otputuju", zaključili su iz Ministarstva.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Struja bi od 1. januara naredne godine mogla biti skuplja jer će, zbog remonta Termoelektrane u Pljevljima, Elektroprivreda biti primorana da na tržištu kupuje nedostajuću energiju.
Ministarstvo finansija priprema Fiskalnu strategiju koju će predložiti Vladi na usvajanje do kraja ovog mjeseca, rečeno je “Vijestima” u ovom resoru kojim rukovodi ministar Novica Vuković.