Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Investitor iz Švedske zainteresovan za Željezaru

Ministarstvo energetike i rudarstva
 • Autor onogost.me
 • 22.12.2023. u 13:31
Ministar energetike i rudarstva Saša Mujević sa saradnicima razgovarao je sa potencijalnim investitorima iz Švedske, predstavnicima kompanije Uber Nordic na temu investiranja u Željezaru Nikšić.

“Tokom veoma konstruktivnog razgovora potvrđena je namjera investitora da pokrene pogone u Željezari i proizvodnju čelika uz potpunu modernizaciju pogona definisanu kroz dinamiku razvoja investicije”, saopšteno je iz tog resora.

Savjetnik predsjednika Crne Gore za regionalni razvoj, Aleksandar Stijović, organizovao je i koordinirao posjetu investitora i sastanke sa svim relevantnim institucijama u cilju zajedničkog pronalaženja rješenja za pokretanje proizvodnje u Željezari Nikšić, kako bi se očuvala postojeća i generisala nova radna mjesta kroz otvaranje novih pogonskih cjelina.

Prethodno je upriličen sastanak sa rukovodstvom kompanije EPCG, kao vlasnikom Željezare gdje su od strane Predsjednika borda direktora EPCG, Milutina Đukanovića predočeni potencijalni modeli buduće saradnje, dodaje se u saopštenju.

Đukanović je napomenuo da je u Željezari trenutno zaposleno 288 ljudi kao i da prostor fabrike obuhvata milion metara kvadratnih, dok je pod krovom oko 250 000 metara kvadratnih, a od strane investitora prezentovan je investicioni plan sa ciljem pokretanja čeličane, kovačnice i namjenske proizvodnje uz proizvodnju kvalitetnih čelika baziranu na zelenoj tehnologiji.

“Frederik Aker kao finansijski direktor i gospodin Radoslav Perović kao stručni konsultant kompanije Uber Nordic, predočili su modele investiranja kompanije do 70 miliona eura u opremu i pogone Željezare, te posebno naglasili namjeru investitora za dugoročnu investiciju uz postepeno povećanje broja zaposlenih”, dodaje se u saopštenju.

Nakon sastanka u EPCG Investitori su obišli pogone nikšićke Željezare u društvu predstavnika Željezare, Milana Kosovića i Đorđija Manojlovića i ocijenili starost, kvalitet, postojeće stanje opreme i potencijale za proizvodnju.

“Konstatovano da iako trenutno ne radi, Željezara Nikšić posjeduje značajan potencijal, namjenske objekte i opremu, stručno kadrovsku strukturu zaposlenih, ali i da su neophodne investicije, zamjena zastarjele tehnologije kao i nabavka nedostajuće opreme i da bi se u slučaju odluke o ulasku strateškog investitora u Željezaru proizvodnja mogla pokrenuti najranije u roku od dva mjeseca”, kazali su iz Ministarstva.

Predstavnici kompanije Uber Nordic su naglasili da će proučiti sve opcije modela buduće saradnje i iznjeti svoju konkretnu ponudu, baziranu na dobijenim imputima i stanju objekata i opreme, u drugoj polovini januara 2024. godine, kako resornom ministarstvu i Vladi Crne Gore tako i Bordu direktora EPCG.

Mujović je pozdravio tu inicijativu i namjere kompanije Uber Nordic da predloži poslovni model za budućnost razvoja Željezare.

On je dodao da bi se kvalitetnim aranžmanom sa stranim kapitalom na ovaj način mogli valorizovati potencijali kojima preduzeće raspolaže, uposlili radnici, sa tendencijom otvaranja novih radnih mjesta i stvaranja novih proizvodnih kapaciteta.

Izvor: Cdm.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  1. Sve će to, kao i do sad pozlatiti Đoko. Sve sa čim je došao u dodir, propalo je zahvaljući njemu i njegovi lažima,čitav grad pod Trebjesom to zna, samo jako i naprijed,treba ga unaprijediti i dozvoliti mu da i dalje sve rastura.

  2. Ko vjeruje u investitora koga su doveli Đoko Manojlović i Milan Kosović. Njih dvojica su za 10 mjeseci napravili gubitak u Željezari od 4miliona Eura.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Tenderima i nepotrebnom administrativnom precedurom samo se gubi vrijeme u borbi protiv bolesti potkornjaka u šumama na području plavske, kao i drugih crnogorskih opština, pa je potrebno hitno uključivanje države sa svim njenim kapacitetima.
  Predsjednik Skupštine opštine Nikšić Nemanja Vuković sa predstavnicima Vojske Crne Gore i SOBNOR-a, povodom Dana državnosti, položio je vijenac na Spomenik Ljubu Čupiću.