U Crnoj Gori nema spornih proizvoda kompanije “Coca – Cola”

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 08.11.2023. u 16:50
U Crnoj Gori nema spornih pića kompanije "Coca- Cola" koja se pune u Austriji, potvrdio je Portalu RTCG direktor Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vladimir Đaković.

Nakon što se u Hrvatskoj digla uzbuna zbog teških posljedica koje imaju pacijenti koji su pili “Coca- Colu” ili gaziranu vodu “Romerquelle”, kontaktirali smo Đakovića kako bismo provjerili da li kod nas ima pića koja se pune u Austriji, jer su regionalni mediji pisali da su sporni proizvodi stigli iz te zemlje. “Coca- Cola” je potvrdila da privremeno povlači jednu seriju “Coca- Cola Original Taste” od pola litre u plastičnoj ambalaži te dvije ograničene serije “Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate” od 330 mililitara u staklenoj ambalaži.

“Kod nas nema proizvoda koji su iz pogona u Austriji, “Coca- Cola” se kod nas uvozi iz Srbije, konkretno iz Beograda, a ističem da nemamo spornih napitaka iz pogona u Austriji, o kome pišu mediji u Hrvatskoj”, kazao nam je Đaković.

U Hrvatskoj su četiri osobe hospitalizovane zbog sumnje da su se otrovale gaziranim pićem – tri u Zagrebu i jedna u Rijeci. Policija vrši uviđaj i uzima uzorke spornog pića za dalju analizu i istragu.

Prvi pacijent iz KBC-a Zagreb, nakon što je imao blaže simptome poslije konzumacije gaziranog pića – otpušten je kući. Utvrđeno je da ima blaže endoskopsko oštećenje nepca i gornjeg dijela jednjaka.

Mediji nezvanično saznaju da su dva pacijenata iz Zagreba pila “Coca- Colu”. Pacijent u Rijeci pio je gaziranu vodu “Romerquelle”.

“Kod drugog pacijenta utvrđeno je da nema oštećenje jednjaka, i on je imao blaže simptome”, kazala je gastroenterolog u KBC Zagreb Mirjana Kalauz.

Dodala je kako su obojica primijetila pečenje i bol u ustima i bol te otežano gutanje, a to su simptomi kod “digestije korozivnih sredstava”.

Hrvatski ljekari apeluju na građane da u slučaju da popiju zatrovanu tečnost nikako ne piju vodu, soda bikarbonu i slično, već da se jave ljekaru.

Gastroenterolog Rajko Ostojić preporučio je građanima da izbjegavaju sva gazirana pića i da piju običnu vodu.

Kompanija “Coca- Cola HBC Srbija” saopštila je da se voda koja je povezana sa slučajem trovanja u Hrvatskoj ne nalazi u portfoliju te kompanije na srpskom tržištu.

“Coca-Cola” Austrija oglasila se saopštenjem, u kom je naglasila da su sproveli internu istragu i da problem nije u njihovoj proizvodnji.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) od početka godine do juče obratilo se 570 korisnica nadoknada po osnovu rođenja troje i više djece, a koje su tražile obustavu tog prava i prelazak na penzije.
  Do sada su donijete dvije prvostepene presude Privrednog suda po kojim država mora koncesionarima za male hidroelektrane da isplati ukupno oko miliona eura odštete. Riječ je o presudama u samo dva spora od ukupno devet koliko su koncesionari pokrenuli jer je Vlada nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića jednostano raskinula ugovore sa njima.
  Cijene univerzalnih poštanskih usluga od 1. januara naredne godine biće veće od 20 centi do 2,20 eura unutar Crne Gore, a do 12,25 eura u međunarodnom poštanskom saobraćaju, saopšteno je iz Pošte Crne Gore.