U Nikšiću blizu 5.200 nezaposlenih, od visokoškolaca najviše pravnika i ekonomista

dsc_3111
  • Autor onogost.me
  • 17.01.2016. u 10:07

Surova statistika kaže da se u poslednje četiri godine stopa nezaposlenosti u Nikšiću skoro udvostručila. Tako je 2011. godine na nikšićkom birou stopa nezaposlenosti bila 10,19, a na kraju 2015. godine ona je iznosila 20 odsto. 

Tako se 2011. godine na evidenciji nikšićkog Biroa rada nalazilo njih 3.224, a četiri godine kasnije čak 5.171. U odnosu na 2014. godinu stopa nezaposlenosti je veća za 3,5 odsto, ili za 929 osoba više, pišu Vijesti.

Najviše nezaposlenih je sa četvrtim stepenom 1.187, zatim sa trećim 924, dok je onih koji imaju završen sedmi stepen, a nalaze se na Birou rada, 917.

Svaka treća osoba sa biroa je između 18 i 30 godina starosti, dok preko 37 odsto evidentiranih starije od 40 godina.

Što se tiče nezaposlenih visokoškolaca, najviše je ekonomista i pravnika, zatim slijede profesori srpskohrvatskog i engleskog jezika, vaspitači, psiholozi, pedagozi, profesori fizičkog i sociologije.

Ekonomski tehničar, maturant gimnazije, trgovački, mašinski i tehničar energetike, zanimanja su koja najvećim dijelom čine strukturu nezaposlenih sa 1V stepenom stručne spreme.

Deficitarna stručna zanimanja iz godine u godinu su iz oblasti ugostiteljstva, građevinarstva, poljoprivrede i prerade hrane, rudarstva, mašinstva i elektronike. To su menadžeri u ugostiteljstvu, kuvari, konobari, poslastičari, tesari, moleri, keramičari, zidari, vodoinstalateri, bravari, zavarivači, električari, pekari, mesari.

U 2015. godini oglašeno je 1.229 slobodanih radnih mjesta, zaposleno je 595 lica od čega 553 sa evidencije nezaposlenih.

U 2015. Biro rada Nikšić primio je 1.095 zahtjeva za ostvarivanje prava na novčanu naknadu.

Kada je u pitanju Program stručnog osposobljavanja lica sa završenim VII stepenom stručne spreme, prošle godine poslodavci su oglasili 672 radna mjesta, a pripravnički je odradilo 406 lica sa evidencije Biroa rada.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U Crnoj Gori će od ponoći gorivo biti jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).
Vjetroelektrane Krnovo i Možura trenutno su jedine vjetroelektrane u Crnoj Gori i u privatnom su vlasništvu. Za dvije godine na lokaciji Gvozd biće sagrađena još jedna, ali će je graditi nacionalna energetska kompanija. Zašto se Elektroprivreda Crne Gore odlučila na taj korak, koliko će to koštati građane, kakav je potencijal i perspektiva ovog izvora energije istraživala je TVCG.
Državne kompanije, Rudnik uglja i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) već više od pola godine kriju većinu podataka o broju ljudi koje su zaposlili, a ta praksa se nastavila i nakon raspisivanja lokalnih izbora, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju NVO sektora (MANS).