Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

U Pošćenju otvoreno promotivno-prodajno mjesto za pčelinje proizvode

57fbcd7d-589c-44c8-8f9d-47210a0a0a69-cstilana-preview
portalanalitika.me
  • Autor onogost.me
  • 11.10.2016. u 15:01

Promotivno-prodajno mjesto za pčelinje i druge tipične proizvode, koje je otvoreno danas u selu Pošćenje, doprinijeće valorizaciji crnogorskog meda i afirmaciji pčelarstva u državi, saopšteno je na otvaranju.

 

Otvaranje promotivno-prodajnog mjesto je organizovano u okviru projekta „Tipični proizvodi kao pokretač razvoja ruralnih područja TERRA – Putevi meda kroz Durmitor i Hercegovinu”, koji implementira Centar za inicijative iz oblasti održivog turizma (CSTI).

Izvršna direktorica CSTI, Svetlana Vujičić, kazala je da je glavni cilj projekta, kojeg finansira Evropska unija u iznosu od 85 odsto ukupnih sredstava u okviru IPA prekograničnog programa Bosna i Hercegovina i Crna Gora, kreiranje novog turističkog proizvoda – rute putevi meda Durmitora i Hercegovine.

 „Projekat je počeo prije dvije godine, sad je u završnoj fazi. Projekat je imao niz aktivnosti, kojima se paralelno radilo na razvoju kvaliteta pčelinjih proizvoda i na razvoju turističkog proizvoda“, rekla je Vujičić nakon otvaranja.

Razvoju turističkog proizvoda je, kako je navela, predhodio niz aktivnosti i rada sa pčelarskim organizacijama i sa pčelarima koji su uključeni u ovaj projekat.

 „Imamo 22 pčelara i osam ugostitelja sa crnogorske strane i isto toliko sa hercegovačke strane, koja čini ovu temtasku stazu, a sa kojima smo radili na razvoju i identifikaciji njihove ponude. Njihova ponuda je prezentovana u katalozima, a kao dodatni vid promocije su otvarena promotivno-prodajna mjesta“, rekla je Vujičić.

U Crnoj Gori, kako je kazala, pored promotivn-prodajnog mjesta u Pošćenju, imaju još dva takva promotivna mjesta.

 „Imamo promotivno-prodajna mjesta na Bogetićima i u Mojkovcu na ulazu u Nacionalni park Biogradska gora, dok su u Hercegovini na četiri lokacije – Mostaru, Ravnom, Gackom i Trebinju“, precizirala je Vujičić.

Kako je ocijenila, ovi objekti su još jedan dodatan vid plasmana i kontrole pčelinjih proizvoda.

 „U okvru ovih objekata ćete naći sigurno kvalitetan proizvod od meda. Projekat ima i kontrolnu ulogu, gdje će svaki proizvod koji bude plasiran, morati da prođe analizu. Turista koji posjeti ove objekte, dobiće informacije gdje još može da svrati i koje proizvode još da dobije“, pojasnila je Vujičić.

Predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, Radule Miljanić, kazao je da je Crna Gora, kroz ovaj projekat, dobila tri promotivno-prodajne pčelarske kućice na vrlo atraktivnim pozcijama.

 „Nadamo se da ćemo u ovim objektima valorizivati kvalitet i uspjeh crnogorskih pčelara u narednom periodu“, naveo je Miljanić.

On je ocijenio da je ovaj projekat značajan za pčelarstvo, poljoprivredu Crne Gore i samu državu.

Generalni direktor Direktorata za ruralni razvoj u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja,Darko Konjević, smatra da je današnja prezentacija promotivno-prodajnog objekta jasan pokazatelj da politika tog resora ima efekta i da se pčelarstvo kao poljoprivredna grana razvija.

 „Broj košnica u Crnoj Gori se povećava. To je nama samo dodatni impuls da sve ove aktivnosti koje radimo još jače na korist krajnjih potrošača, u ovom slučaju pčelara“, poručio je Konjević.

Svako lokalno udruženje pčelara, kako je naveo, pokušava da svoje proizvode plasira.

 „Jedan od najboljih načina je da to bude na jednom mjestu, možda pod jednim brendom“, istakao je Konjević.

Željko Ćirović, koji se bavi pčelarstvom 30 godina i čiji proizvodi će se naći u promotivno-prodajnom objektu u Pošćenju, kazao je da posjeduje 250 košnica.

„Ova kućica će nam koristiti za bolji plasman naših proizvoda. S obzirom da su u blizini ovog objekta Kanjon i Etnoselo Nevidio, očekujemo veću posjetu turista i bolji plasman naših proizvoda“, rekao je Ćirović.

On smatra da će boljom realizacijom pčelarskih proizvoda mladi pčelari uvidjeti svoj interes i da će se povećati interesovanje za pčelarstvom u Crnoj Gori.

 

portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Novo državno preduzeće za gazdovanje šumama trebalo bi da zaposli 231 radnika u prve tri godine rada, koji će imati za 30 odsto veću zaradu od zaposlenih u državnoj upravi, dok je za prvu godinu rada novog šumarskog preduzeća potrebno obezbijediti 24 miliona eura za obrtna sredstva i nabavku mehanizacije i opreme za rad, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.
Siva ekonomija je ozbiljan problem, jer stvara nelojalnu konkurenciju i ugrožava održivost turističkog sektora, ocijenio je za Pobjedu predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović, dodajući da je potrebno standardizovati i legalizovati privatni smještaj. Iako su najave za sezonu dobre, pozvao je na pojednostavljenje procedura za dobijanje dozvola za rad i boravak sezonskih radnika.
Sve vrste goriva od ponoći će pojeftiniti tri do pet centi, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.