Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“U prethodnoj godini EU odobrila 140 miliona bespovratnih sredstava”

pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 05.05.2023. u 08:32
U prethodnoj kalendarskoj godini Crna Gora je za nove projekte dobila 140 miliona eura bespovratnih sredstava iz evropskih fondova, kazao je u emisiji "Mreža" na TVCG Bojan Vujović iz Ministarstva evropskih poslova. Istakao je da ova sredstva prolaze kroz veoma strog proces kontrole kada je u pitanju njihovo finansijsko upravljanje.

Istakao je da Ministartsvo evropskih poslova radi na pripremi novih projekata.

"Kada pričamo o evropskim fondovima, maj mjesec je pravi mjesec za to. Ministarstvo evropskih poslova radi na pripremi novih projekata i poziva iz različitih programa koje finansira Evropska unija. U prethodnoj kalendarskoj godini smo na naše veliko zadovoljstvo završili sa nešto više od 140 miliona eura novoodobrenih sredstava za nove projekte. Vrlo smo uspješno ušli u novi sedmogodišnji programski period, dakle EU bespovratna sredstva odobrava na novou budžeta od sedam godina, tako da smo ovaj period koji uslovno zovemo treći finansijski period ili IPA 3 otpočeli 2021. godine i već uveliko radimo na pripremi implementacije ovih programa", kazao je Vujović.

Naveo je da opštine sa sjevera Crne Gore često apliciraju za bespovratna sredstva.

"Kada su u pitanju opštine kao lokalne samouprave, imamo različite situacije. Opštine sa sjevera možemo da pohvalimo, jer često apliciraju i sve one opštine koji na vrijeme imaju oformljene timove za pisanje i implementaciju programa imaju veće šanse da dobiju bespovratna sredstva", kazao je Vujović.

Istakao je da bespovratna sredstva Evropske unije prolaze kroz veoma strog proces kontrole kada je u pitanju finansijsko upravljanje i dodao da u ovom finansijskom periodu i mala i srednja preduzeća imaju pirliku da učestvuju u ovim pozivima.

"Ono što jeste izazov u povlačenju i korišćenju evropskih fondova su administrativni kapaciteti. Suočavamo se sa situacijom da imamo jedan ograničeni obuhvat ljudi koji su stekli ta uska i specifična znanja koja su neophodna za upotrebu tih fondova, ali se trudimo da prepoznamo značaj pripreme nove baze administrativnih kapaciteta", zaključio je Vujović.

Izvor: rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).
  U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvodi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.
  Na sastanku ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske (BiH) Lukom Petrovićem, koji je održan danas u Podgorici, formirani su zajednički radni timovi koji će tražiti najbolje rješenje za obije države po pitanju naplate nadoknade od potopljenog zemljišta Bilećkog jezera.