Autor: onogost.me
Foto: Privatna arhiva
16:42
12.6.2021.

Udruženje pravnika: Izmjene Zakona o radu nisu u duhu evropskih standarda

Povodom iznenadnih izmjena Zakona o radu koje se odnose na snižavanje starosne granice za prestanak radnog odnosa po sili zakona, Udruženje pravnika poziva predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti da u vršenju svojih nadležnosti poštuju preuzete obaveze u procesu pristupanja Evropskoj uniji i čuvaju vrijednosti po kojima je Crna Gora bila prepoznata u međunarodnoj zajednici.


“U tom smislu posebno ukazujemo na potrebu očuvanja i daljeg unapređenja socijalnog dijaloga, koji je u prilikom sporne izmjene Zakona o radu izostao”, navode iz Udruženja pravnika.

Prema njihovim riječima imajući u vidu finansijske posljedice koje primjena usvojenog rješenja može imati po penzioni sistem u Crnoj Gori, ukazuju na obavezu da se prilikom izmjena zakonskih rješenja vodi prvenstveno računa o zaštiti nacionalnih interesa, jer, kako dodaju, instant rješenja kojima se ugrožava pravna sigurnost građana nijesu primjerena evropskim demokratijama čije standarde su se obavezali da implementiraju.

“Pored načina na koji je usvojena sporna izmjena Zakona o radu, presedan je napravljen i u sadržinskom smislu – jer su u Zakon o radu prenijeta rješenja koja su decenijama unazad bila predmet Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koji pored opštih uslova za ostvarivanje prava na starosnu penziju predviđa i povoljnije uslove za zaposlene koji rade na radnim mjestima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem”, saopštili su iz Udruženja pravnika.

Kako ističu, novim zakonskim rješenjem pravo na ostvarivanje starosne penzije ove kategorije zaposlenih pretvoreno je u njihovu obavezu, čime su dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na ostale kategorije zaposlenih, jer će biti isključeni sa tržišta rada znatno prije 66. godine.

“Smatramo da ovakvo rješenje nije u duhu evropskih standarda, jer se bez objektivnog i razumno opravdanog cilja ograničava pravo na rad zaposlenima kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem”, zaključuju iz Udruženja pravnika.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 16:49
  27.7.2021.

  Uprava za inspekcijske poslove je zbog povećanog broja registrovanih slučajeva virusa covid 19 od stupanja novih mjera i preporuka Ministarstva zdravlja na snagu vršila pojačanu kontrolu poštovanja epidemioloških mjera, saopšteno je iz UIP-a.

 • 16:42
  27.7.2021.

  Najnovije mjere za suzbijanje pandemije COVID-19 negativno se odražavaju na ugostiteljski sektor, a posebno na noćne klubove i barove. Crna Gora je destinacija prepoznata po kvalitetnom noćnom životu kojem značajno doprinose noćni klubovi i barovi, a mjere koje su donijete ili se najavljuju, poput boravka uz digitalnu potvrdu o imunizaciji, diskriminišu ove objekte. Ovo je poručeno sa konstitutivne sjednice Grupacije ugostitelja održane danas.

 • 14:43
  27.7.2021.

  U Crnoj Gori ima više od 100.000 bespravno sagrađenih objekata, a za legalizaciju je podnijeto svega 50.000 zahtjeva.

 • 14:40
  26.7.2021.

  Znate li kako da napišete biznis plan? A da li ste se okušali u pisanju projekta?