Unija slobodnih sindikata podržala radnike Željezare: Odluka Uprave sramna i nezakonita

zeljezara1
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 24.04.2018. u 14:39

Podaci koje sam danas dobio na Skupštini su poražavajući, ne samo za fabriku nego i za Nikšić kao grad koji je nekada bio prepoznat po ovoj fabrici, i za cijelu Crnu Goru, kazao je generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković, nakon održanog sastanka sa željezarcima.

Unija slobodnih sindikata je, kako je kazao, podržala radnike Željezare Tosčelik, poručujući im da ne potpisuju otkaze.

„Danas na ovome skupu je jedinstvena odluka većine koji su prisustvovali da se preduzmu sve hitne mjere kako bi se 17 koleginica i kolega zaštitilo od nezakonitog otkaza. Mi smo tražili hitan inspekcijski nadzor, donijeta je odluka da se obratimo ministarki ekonomije i tražićemo od nje hitan prijem kao i sastanak sa menadžmentom, jer ovo što se radi je krajnje nezakonito, krajnje nekorektno i nemoralno“, jasan je Keković.

Kako je poručio, mora da se negdje zaustavi poslodavac kada je u pitanju izrabljivanje radnika u Željezari.

„Ukoliko rezultate ne budemo imali kroz ovaj inspekcijski nadzor i ukoliko poslodavac nastavi sa insistiranjem da uruči otkaz za sve koleginice i kolege, koji imaju rok do petka da se izjasne o njihovoj, po mom mišljenju, sramnoj ponudi, da se stupi u potpunu obustavu rada u Tosčeliku iz razloga što će ovdje obustava rada, izgleda, doći sama po sebi, jer trenutno nema ni naznaka da će krenuti malo snažnije ta proizvodnja“, dodao je on.

Keković tvrdi da ponuda, koju je dobilo ovo 17 radnika, nije u skladu sa zakonom.

„Oni su od nas dobili preporuku da niko od njih ne potpiše i ne izjašnjava se o toj ponudi, jer je ona nezakonita pošto im se u jednoj ruci prijeti otpremninom od 700 eura, što je nezakonita otpremnina, a onda u drugoj ruci se kaže da, ukoliko prihvate taj otkaz kao tehnološki višak, će dobiti nešto oko 4.000 eura. To je jedan pritisak neviđeni, pritisak koji ne bi smio da dolazi od nekoga ko je renomiran u toj nekoj oblasti. Ta ponuda je po principu toplo-hladno i to je pokušaj da se na prepad uhvate naše koleginice i kolege. Zakon Crne Gore kaže da otpremnina ne može biti manja od tri prosječne zarade u Crnoj Gori u ovom trenutku, to je preko 1.500 eura“, objasnio je on dodajući da kao država i kao društvo nemamo pravo da i dalje gasimo radna mjesta u industriji te da je ovo zadnja linija odbrane i po tom pitanju.

Sa prvim mjerama se kreće već u petak u 8h kada će biti organizovan jednosatni štrajk upozorenja.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Pored kompleksa Željezare najvjerovatnije će doći "Big" investitor koji je kupio “Delta siti” u Podgorici i koji će jedan sličan komleks napraviti tu. Već vidimo da je "Koni" uzet od jednog investitora i da će tu biti market. I čitav taj kraj će dobiti novi izgled, saopštio je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević.
Pregovori u vezi sa statusom službenika Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije biće nastavljeni narednih dana, kada se i konačan dogovor u korist zaposlenih, saopšteno je iz Ministarstva finansija nakon sastanka ministra Aleksandra Damjanovića sa predstavnicima sindikata.