Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Uočila da fali kora za pitu pa otvorila mini fabriku

zotrica_zecevic1
Milovan Danilović
  • Autor onogost.me
  • 13.01.2017. u 07:48

Nikšićanka Zorica Zečević, uz podršku porodice, više od četiri godine uspješno se bavi proizvodnjom domaćih kora za pite, a u narednom periodu planira povećanje posla i angažovanje novih radnika.

Mini fabrika za proizvodnju kora koju je otvorila u nikšićkoj Župi dokaz je da dobre biznis ideje mogu postati unosni poslovi.

Kao domaćica, Zorica je dosta vremena provodila praveći razne poslastice od tijesta, što ju je, kako kaže, podstaklo da se tom poslu ozbiljnije posveti.

“Primijetila sam da domaćih kora fali na crnogorskom tržištu i odlučila da pokrenem proizvodnju kora. Posjetila sam jednu fabriku u Srbiji i vidjela kako oni to rade. Kada sam se vratila kući, počela sam da isprobavam. Dodavala, oduzimala. Voda, brašno, so i mijesi dok ne uspije”, priča Zorica.

Kada je ovladala recepturom, uz podršku ukućana je podigla kredit i pokrenula proizvodnju.

“Dosta novca smo uložili u ovaj posao. Skoro svi ukućani su morali da dižu kredite kako bi on opstao”, navodi Zorica, dodajući da počeci nijesu bili laki, ali da je imala prioritete koji su se kasnije pokazali kao presudni za opstanak njenog biznisa.

“Na prvom mjestu mi je bilo da napravim domaći proizvod bez aditiva, a na drugom da ga proizvodim u dobro opremljenom prostoru koji zadovoljava sve standarde za proizvodnju hrane. Kada sam ta dva uslova zadovoljila, onda je uslijedilo sve ostalo”, ukazuje sagovornica DN.

Nakon samo pola godine od pokretanja proizvodnje obim posla se povećao, pa je Zorica zaposlila pet radnika.

“Trenutno mjesečno proizvodimo od 10.000 do 12.000 kora. Snabdijevamo skoro cijelu Crnu Goru, osim sjevera. Kore se najbolje prodaju na Primorju za vrijeme ljetnje sezone. Zadovoljni smo i od ovog posla može da se živi i zaradi, ali uz dosta rada i odricanja”, naglašava Zorica.

Ona u narednom periodu planira povećanje proizvodnje, za šta joj je, kako ukazuje, neophodna podrška nadležnih.

“Proširila bih proizvodnju kada bih dobila povoljan kredit. To bi značilo i uposlenje najmanje pet radnika i povećanje prostornih kapaciteta. Planiram da se obratim IRF-u, ministru poljoprivrede i Opštini Nikšić da ih upoznam sa svojim poslom, kako bi se uvjerili da je ovo ozbiljan biznis koji ima budućnost”, zaključuje Zorica.

Sagovornica DN napominje da je njen proizvod prisutan u velikim trgovinskim lancima, ali ne i u onima čiji su vlasnici kompanije iz regiona.

“Problem je da se uđe u velike trgovinske markete. Naš proizvod ne može u njihove radnje, dok proizvodi iz Hrvatske, Bosne i Srbije zauzimaju najbolje pozicije u našim marketima. To je šteta za domaće proizvode i time treba da se pozabave resorno ministarstvo i Vlada. U Crnoj Gori prvo mjesto treba da zauzimaju crnogorski proizvođači”, ističe Zorica Zečević.

 

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Novo državno preduzeće za gazdovanje šumama trebalo bi da zaposli 231 radnika u prve tri godine rada, koji će imati za 30 odsto veću zaradu od zaposlenih u državnoj upravi, dok je za prvu godinu rada novog šumarskog preduzeća potrebno obezbijediti 24 miliona eura za obrtna sredstva i nabavku mehanizacije i opreme za rad, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.
Siva ekonomija je ozbiljan problem, jer stvara nelojalnu konkurenciju i ugrožava održivost turističkog sektora, ocijenio je za Pobjedu predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović, dodajući da je potrebno standardizovati i legalizovati privatni smještaj. Iako su najave za sezonu dobre, pozvao je na pojednostavljenje procedura za dobijanje dozvola za rad i boravak sezonskih radnika.
Sve vrste goriva od ponoći će pojeftiniti tri do pet centi, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.