Uprava za šume: Dug koncesionara čak osam miliona, sistem ugrožen

drva1_0
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 13.02.2017. u 12:45

Uprava za šume saopštila je da je dug korisnika i koncesionara šuma, na kraju prošle godine, iznosio čak osam miliona eura i predložila rigorozne mjere naplate kako sistem ne bi bio ugrožen.

“Činjenica da dug koncesionara i korisnika šuma prema podacima Poreske uprave iznosi osam miliona eura, na dan 31.12.2016. godine, ukazuje da, uz preduzimanje rigoroznijih mjera naplate, sredstva za kontinuirano ostvarivanje mjera na gazdovanju šumama postoje i da ih treba aktivirati, u suprotnom će sistem biti ugožen u znatnoj mjeri”, navodi se u Godišnjem programu  gazdovanja šumama dostavljenim Portalu Analitika.

Ako se ima u vidu evidentan izvoz drvne sirovine u Albaniju, skok cijena drva za ogrijev i enormne zarade izvoznika, onda je jasno da je u pitanju problem koji mora biti urgentno riješen.

Uprava za šume je konstatovala da u knjigovodstvenoj evidenciji ukupne obaveze svih koncesionara i pravnih lica, koja su u poslovnom odnosu sa istom, a po osnovu zaključenih ugovora o prodaji drveta u dubećem stanju, na dan 31.12.2016. godine utvrđene na iznos ukupno osam miliona.

“Prednji dug se odnosi i na potraživanja koja datiraju još iz vremena funkcionisanja akcionarskih društava, koja su kasnije bila predmet likvidacije ili pak privatizacije kao što su AD.”Gornji Ibar” Rožaje, DOO.”Vektra Jakić” i slično. Činjenica je da je dug u gore pomenutom iznosu evidentiran kod Uprave javnih prihoda i smatramo da ovo pitanje treba ozbiljno analizirati, potruditi se da se naplate potraživanja u svim predmetima u kojima je to moguće, a ona koja su nenaplativa, otpisati na zakonom dozvoljen način, kako bismo imali realno stanje istih”, navode iz Uprave za šume.

Ukupni prihodi Uprave za šume su iznosili 5,9 miliona eura. U Upravi je sistematizovano 428 radnih mjesta, a tokom prošle godine sve poslove je obavljalo 338 izvršilaca, sa odgovarajućim periodičnim odstupanjima, jer je po raznim osnovima bilo odliva radne snage, dok u tretiranom periodu nije bilo novih zapošljavanja.

 

Izvor: portalanalitika.me

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U Crnoj Gori će od ponoći gorivo biti jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).
Vjetroelektrane Krnovo i Možura trenutno su jedine vjetroelektrane u Crnoj Gori i u privatnom su vlasništvu. Za dvije godine na lokaciji Gvozd biće sagrađena još jedna, ali će je graditi nacionalna energetska kompanija. Zašto se Elektroprivreda Crne Gore odlučila na taj korak, koliko će to koštati građane, kakav je potencijal i perspektiva ovog izvora energije istraživala je TVCG.
Državne kompanije, Rudnik uglja i Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) već više od pola godine kriju većinu podataka o broju ljudi koje su zaposlili, a ta praksa se nastavila i nakon raspisivanja lokalnih izbora, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju NVO sektora (MANS).