Uprava Željezare vratila osmočasovno radno vrijeme

zeljezara-niksic1
privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 22.08.2016. u 06:09

Nakon što su se protekle sedmice oglasili iz Sindikalne organizacije Željezare, navodeći da uprava turskog Toščelika nastavlja da izrabljuje radnike uvođenjem nezakonitih prekovremenih sati, minulog vikenda, kako su saopštili iz sindikata, radnici su konačno imali osmočasovno radno vrijeme. 

“Dobro je da radnici nijesu ponovo radili po 12 sati, a neki i po dvadesetak kao prošlog vikenda, jer toliki rad na tako opasnim mjestima može izazvati posljedice kako po zdravlje radnika, tako i po njihovu bezbjednost i bezbjednost drugih radnika“, kazao je predsjednik Sindikalne organizacije, Pero Kadović.

Od proizvodnih pogona u željezari rade Kovačnica i Čeličana, a razlog prekovremenog rada, kako je ranije naveo on, bila je jeftina struja vikendom. 

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, inspekcijske službe posjetile su nikšićku fabriku koja je od juna 2012. godine u rukama Tosiali Holdinga – Toščelika iz Turske.

Inspekcija je kontrolu sprovela na osnovu inicijative Sindikalne organizacije Toščelik Nikšić i po pojedinačnim zahtjevima zaposlenih. Inspektori su uvidom u radne liste dolazaka i odlazaka sa posla zaposlenih u Čeličani, vatrostalnom, mašinskom i elektro održavanju, utvrdili da je većina radnika u periodu od 1. do 19. maja sedmično imala preko deset sati prekovremenog rada.

“Nadamo se da će i drugi problem biti riješen. Poslodavac bez dana obuke šalje radnike da obavljaju poslove za koje nijesu kvalifikovani, poput poslova kranovođe, a sve to može da izazove posljedice”, kazao je Kadović.

U Željezari je trenutno uposleno oko stotinu stalnih radnika i dvaput više ugovoraca. 

“Glavni razlog ovakvog ponašanja poslodavca je nepotpisivanje pojedinačnih kolektivnih ugovora kojim bi bila definisana kako naša prava i obaveze, tako i prava i obaveze poslodavca. To je propust koji je Vlada napravila prilikom prodaje Željezare i nadamo se da će poslodavac shvatiti značaj pojedinačnih kolektivnih ugovora i isti potpisati sa radnicima“, kazao je Kadović.

Toščelik je bivšu Željezaru, u koju je bio uveden stečaj, kupio za 15,1 milion eura i obećao da će u fabriku za nekoliko godina uložiti 35 miliona i zaposliti do 550 radnika. 

Inspekcija rada prošle godine kaznila je Toščelik sa 5.460 eura zbog nezakonitog zapošljavanja 18 lica, uvođenja prekovremenog rada suprotno zakonu, kao i zbog neadekvatne zaštite na radu. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) od početka godine do juče obratilo se 570 korisnica nadoknada po osnovu rođenja troje i više djece, a koje su tražile obustavu tog prava i prelazak na penzije.
Do sada su donijete dvije prvostepene presude Privrednog suda po kojim država mora koncesionarima za male hidroelektrane da isplati ukupno oko miliona eura odštete. Riječ je o presudama u samo dva spora od ukupno devet koliko su koncesionari pokrenuli jer je Vlada nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića jednostano raskinula ugovore sa njima.
Cijene univerzalnih poštanskih usluga od 1. januara naredne godine biće veće od 20 centi do 2,20 eura unutar Crne Gore, a do 12,25 eura u međunarodnom poštanskom saobraćaju, saopšteno je iz Pošte Crne Gore.