Uspješno završena međunarodna konferencija Western Balkans Startup Forum

tehno
Privatna arhiva
  • Autor onogost.me
  • 19.12.2018. u 14:35

Međunarodna konferencija Western Balkans Startup Forum danas je završena u Tehnopolisu!

U prethodna dva dana, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis bio je domaćin najznačajnim akterima iz EU i regiona u oblasti startup preduzetništva: međunarodnim kreatorima i implementatorima politika, kao i vodećim predstavnicima naučno-tehnoloških parkova, startup-ova i malih i srednjih preduzeća iz osam zemalja.

U fokusu drugog dana bila je panel diskusija „Sustainability of Business Support Organisations“, koju je moderirao Iztok Lesjak, međunarodni ekspert za razvoj biznis ekosistema. Ključne teme ovog panela o kojima su razgovarali rukovodioci business support organizacija (BSO) iz regiona bile su: kako obezbijediti samoodrživost BSO, prilike za ostvarivanje dodatnih prihoda u cilju postizanja održivosti, nacionalne šeme za pokrivanje tekućih troškova organizacije, kao i primjeri dobre prakse iz ove oblasti.

Kao značajne karike u procesu osnaživanja business support organizacija istaknute su sposobnost prilagođavanja uslovima na tržištu i obezbjeđivanje mentoring i konsalting podrške od strane države.

Dvodnevna konferencija je zaključena networking sesijom na kojoj su učesnici predstavili aktivnosti svojih naučno-tehnoloških institucija iz regiona: IPC Tehnopolis, INTERA Tehnološki Park, Zagrebački Inovacijski Centar, Centar za transfer tehnologija u Beogradu, Agencija za evropske integracije i ekonomski razvoj Austrija, Štajerski Tehnološki Park Slovenija, Protik Inovacioni Centar Albanija, BIT Tuzla i SEEU Tech Park Makedonija.

„Cilj nam je bio da okupimo sve ključne aktere startup ekosistema kako bi analizirali stanje i definisali preporuke, sa posebnim fokusom na alternativno finansiranje njihovih ideja koristeći se primjerima crowdfundinga, ali i napravili dodatnu sinergiju između predstavnika startup zajednice i državnih institucija, BSO-a i privatnog sektora, kako bi startup-ovi dobili najbolje moguće uslove za razvijanje svojih ideja“, naglasio je Đorđije Brkuljan, menadžer za upravljanje programskim aktivnostima i razvoj preduzetništva u IPC Tehnopolis.

„Ponosni smo na činjenicu što smo okupili neke od najrelevantnijih aktera u regionu kada govorimo o institucijama koje podržavaju startup-ove i rade na kreiranju ekosistema. Ti akteri su naši partneri sa kojima sarađujemo na dnevnoj bazi, na mnogim međunarodnim projektima i koji su prepoznali Tehnopolis kao dobrog partnera i kontakt tačku za Crnu Goru kada je riječ o ovim temama.“

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Solar gradnja, ćerka firma Elektroprivrede, završila je prošlu godinu sa 2,2 miliona eura gubitka, pokazuju podaci iz finansijskog izvještaja dostavljenog Upravi prihoda i carina.