Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

USSCG pozvala Vladu da hitno snizi akcize na gorivo

USSCG
 • Autor onogost.me
 • 23.04.2024. u 15:42
Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) pozvala je Vladu da hitno snizi akcize na gorivo, saopšteno je iz sindikalne organizacije.

Pozvali su Vladu da “ne čekajući novo poskupljenje nafte i naftnih derivata, iskoristi mogućnost umanjenja akciza i time”, prateći akciju ograničavanja marži na 43 proizvoda (cca 500 artikla), i time zaokruži paket pomoći i podrške građanima i privredi u zaštiti od izražene inflacije.

“Činjenica je da visoka cijena goriva doprinosi dodatnom udaru na budžet naših građana/ki, a koja se opet približila rekordnim vrijednostima. Podsjećamo da je Vlada Crne Gore 9. maja 2022. godine, iskoristila mogućnost donošenja Odluke o privremenom umanjenju akcize za promet bezolovnog benzina i gasnih ulja u iznosu od 40 odsto, čime je tadašnju cijenu snizila u prosjeku 0,14 – 0,18 centi/litru, u zavisnosti o kojoj vrsti goriva se radilo. Tim povodom USSCG se u proteklih 12 mjeseci više puta obraćala Ministarstvu finansija pozivajući ga da predloži Vladi Crne Gore ponovno aktiviranje Odluke o umanjenju akciza u iznosu ne manjem od 40 odsto, s obzirom da je ista prestala da važi 27. februara 2023. godine”, navodi se u saopštenju.

Kao što smo to više puta isticali, u teškim vremenima posebno je važno da se teret krize što ravnomjernije podijeli što podrazumijeva da oni koji imaju više ponesu veći dio tereta u korist onih koje kriza drastičnije pogađa. Dakle, očekujemo da Vlada promptno reaguje, odrekne se dijela prihoda od akciza i tako ponovo iskaže želju da pomogne privredi i građanima u ovim inflatornim vremenima”, zaključili su iz USSCG.

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci