Vlahović: U septembru očekujemo zvanično otvaranje Tehnopolisa

tehno1
Marija Vujović
  • Autor onogost.me
  • 11.04.2016. u 12:00

U okviru radne posjete Nikšiću, ministarka nauke Sanja Vlahović danas je sa predsjednikom Opštine Nikšić Veselinom Grbovićem obišla radove na Inovaciono-preduzeničkom centru Tehnopolis. 

Vlahović je saopštila  je da radovi teku odličnom dinamikom i da će na ljeto ovaj projekat biti gotov.

„Već, preko dvadesetak firmi i start up-ova želi da bude dio ovog projekta, tako da se nadamo da ćemo u septembru, kad očekujemo i zvanično otvaranje ovog objekta, imati jednu novu naučno-tehnološku porodicu, ovdje u Nikšić, pod krovom novog Tehnopolisa“, najavila je ona.

Ona je, takođe, kazala da se intezivno radi sa kolegama iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja na obezbjeđivanju uslova za početak rada novih laboratorija koje će biti u okviru Tehnopolisa, što će, kako je rekla dati mogućnost onima koji se bave poljoprivredom da svoje proizvode i usluge testiraju ovdje.

„Ubijeđena sam da će Tehnopolis biti zamajac novom preduzetničkom duhu mladih ljudi, prevashodno u Nikšiću, da će to biti jedan projekat koji će ih naučiti kako da svoje ideje pretvore u nešto što je konkretno, u sopstveni biznis i da na taj način započnu svoj profesionalni život, kreirajući ga sami. Naša je uloga ne samo da doprinesemo da mladi, talentovani ljudi steknu znanja, što je  svakako naša velika želja, već i da im pomognemo da svoje ideje pretoče u sopstveni biznis kroz nova spin off star up preduzeća, ali i mala i srednja preduzeća, koja već postoje, a koja će biti jedan dio stanara novog Tehnopolisa“, jasna je Vlahović.

Predsjednik Opštine Veselin Grbović izrazio je zadovoljstvo zbog posjete ministarke Vlahović i najavio da očekuju završetak radova do 15. juna ove godine.

„Već se pripremaju tenderi za nabavku neophodne opreme, namještaja za laboratorije i sale i svega što je predviđeno. Pored Ministarstva nauke, Ministarstvo poljoprivrede će ovdje imati svoje laboratorije, savjetodavnu službu zajedno sa Opštinom i očekujem da će oni, zaista, ovdje primati značajan broj poljoprivrednka, koji ne samo što žele da obezbijede kreditna sredstva za svoje radove, nego i da dobiju određene savjete“, kazao je Grbović.

On je dodao da će imati pomoć Investiciono-razvojnog fonda koji će Tehnopolis-u odrediti posebnu kreditnu liniju za buduće korisnike, tako da će 23 firme koje će biti smještene ovdje, imati mogućnost da dobiju besplatne prostorije i kredite kako bi razvijali svoj biznis.

Ovom prilikom šef gradilišta Miloš Kovačević, ispred izvođača radova, kazao je da su završeni radovi koji se tiču građevinsko zanatskog dijela, a da su trenutno u fazi završni zanatski radova -monterski i instalaterski. Iako je ocijenjeno da će projekat koštati nešto više od 1.600.000 eura, on očekuje da će troškovi ipak iznositi 1.700.000 eura. 

”S tim iznosom moći će da se kompletira projekat. Postojali su dijelom, elementi i detalji koji su se otvorili tokom rada, koji nijesu bili predviđeni, ali koji se u slučaju objekata ovakvog tipa uzimaju sa rezervom i mogućnošću da se dese u toku samih radova“, objasnio je Kovačević.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su jeftinije jedan do devet centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.
Uprava prihoda i carina je od 1. januara do 30. novembra 2022. godine ostvarila bruto naplatu prihoda u iznosu od 1.908,9 miliona eura, što je za 170 miliona eura ili 10 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 120 miliona eura ili 7 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda u navedenom periodu za 163 miliona eura ili 9 odsto.