Vozovi će stati: Krajem jula masovni štrajk radnika ŽPCG

vo_z_darko_bulatovic
onogost.me
  • Autor onogost.me
  • 15.07.2016. u 16:38

Radnici Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG), koji traže isplatu tri zaostale zarade, najavili su da će 25. jula održati masovni štrajk, u cilju ispunjavanja njihovih zahtjeva.

Predsjednik Jedinstvenog sindikata tog preduzeća, Milan Usančević, kazao je agenciji Mina-business da su radnici danas održali jednosatni štrajk upozorenja, kojem je, pored brojnih radnika, prisustvovao i ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović.

“Brajović ne može ispuniti zahtjeve radnika ŽPCG-a, jer se čeka na rebalans budžeta. Međutim, rebalans će se vjerovatno raditi tek krajem jula, a radnici više ne mogu da čekaju, s obzirom na to da već kasne tri zarade”, naveo je Usančević.

On je dodao da su radnici očekivali da će nadležne institucije ispuniti njihove zahtjeve prije održavanja današnjeg štrajka, zbog kojeg vozovi nijesu saobraćali u periodu od 12 sati i 45 minuta do 13 sati i 45 minuta.

“Očekivali smo da će nam se neko od nadležnih obratiti u cilju riješavanja problema radnika ŽPCG-a, međutim rješenja i dalje nema”, rekao je Usančević.

Prema njegovim riječima, radnici nijesu imali izbora, pa da su upozoravajućim štrajkom morali da ukažu na značaj njihovih problema.

“Vozovi su bili zaustavljeni na tri lokacije, odnosno u Podgorici, Ostrogu i Virpazaru. Izvinjavamo se svim građanima, ali se nadam da razumiju radnike”, kazao je Usančević.

Radnike ŽPCG-a su, kako je naveo, podržale brojne sindikalne organizacije i udruženja, kako domaće, tako i regionalne.

Radnici zahtijevaju da se Ugovorom o obavezi javnog prevoza u željezničkom saobraćaju obuhvate svi vozovi i obračuna naknada po utvrđenoj metodologiji. Oni traže i usvajanje plana zanavljanja voznih sredstava i obezbjeđivanje finansijskih sredstava za naredni petogodišnji period.

Kompanija ŽPCG, u kojoj je zaposleno oko 250 radnika, je prošlu godinu završila sa minusom od 1,6 miliona EUR, dok je 2014. godine bila u minusu 3,9 miliona EUR.

 

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u avgustu je, prema podacima Monstata, iznosila 799 eura i bila je 0,3 odsto veća u odnosu na jul.
Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) donijela je rješenje kojim se Elektroprivredi (EPCG) zabranjuje svaka dalja dodjela državne pomoći nikšićkoj željezari, dok ne donesu odluku da li je sama kupovina imovine od turskog Tosčelika za 20 miliona eura bila u skladu sa Zakonom o državnoj pomoći, potvrdio je Pobjedi predsjednik Savjeta AZK Dragan Damjanović.