Autor: onogost.me
Foto: pixabay.com
14:09
10.7.2020.

Za 1.392 poljoprivrednika isplaćene subvencije u iznosu od 332 hiljade eura

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja nastavlja sa isplatom podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz mjere Agrobudžeta za 2020. godinu, koje se realizuju planiranom dinamikom. 


Ovih dana kontinuirano se isplaćuje direktna podrška po hektaru u biljnoj proizvodnji. Nakon što je krajem juna izvršena uplata podrške za 907 poljoprivrednih proizvođača koji su ostvarili pravo na subvenciju po hektaru za višegodišnje zasade pod voćem, maslinom, vinovom lozom, ljekovitim i aromatičnim biljem, u međuvremenu je to pravo ostvarilo još 485 korisnika  čiji je ukupni iznos sredstava za podršku 116 735,30 eura.

Ukupno, po osnovu ovog javnog poziva do sada je isplaćena podrška za 1. 392 korisnika, sa iznosom podrške od oko 332 hiljade eura.

Proizvođači su ostvarili pravo na podršku koja je ove godine uvećana na 200 eura po hektaru prihvatljive površine. Korisnici mlađi od 40 godina imali su pravo na dodatno plaćanje u iznosu do 10€/ha obradive površine. 

Iz Ministarstva poljoprivrede podsjećaju da je Javni poziv za dodjelu podrške po površini za direktna plaćanja za višegodišnje zasade trajao od 25. februara do 17. juna 2020.

Ministarstvo će, kako kažu,  nastaviti postepeno sa isplatom ostalih zahtjeva za podršku za direktna plaćanja i organsku proizvodnju nakon što bude realizovana administrativna provjera i dokazana kompletnost u pogledu dokumentacije i novoprispjelih zahtjeva.

Ova mjera finansira se iz Projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede (MIDAS 2), koji finansira Svjetska banka, a implementira ga Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Korisnici ove podrške, kako objašvaju, moraju upisati ili ažurirati podatke o poljoprivrednim površinama do trenutka podnošenja zahtjeva za podršku u Registar poljoprivrednih gazdinstava, i biti upisani u Registar maslinara i/ili vinogradarski registar ili registar organskih proizvodjaca ukoliko je zahtevana podrška za organsku proizvodnju, do dana podnošenja zahtjeva za podršku.

Ostale vijesti iz kategorije