Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Za 20 mjeseci u CG uloženo 1,2 milijarde eura

money-1033647_1280
pixabay.com
  • Autor onogost.me
  • 18.01.2021. u 07:36

Pandemija korona virusa jeste usporila, ali nije zaustavila priliv stranih direktnih investicija. U Crnu Goru je za 20 mjeseci uloženo više od 1,2 milijarde eura, saopštio je u intervjuu za Dnevne novine izvršni direktor Savjeta stranih investitora Crne Gore Ivan Radulović.

Govoreći o tome koliko je ulazak Crne Gore u NATO doprinio da se naša država pred investitorima pozicionira kao zemlja u koju su ulaganja sigurna, Radulović kaže da je od tada došlo "do značajnog povećanja priliva stranih direktnih investicija".

"Zvanični podaci za 2018. godinu govore da je gotovo polovina stranih direktnih investicija u 2018. godini potekla iz članica zemalja NATO-a. Pojava korona virusa jeste usporila, ali nije zaustavila priliv stranih direktnih investicija u Crnoj Gori. Prema preliminarnim podacima Centralne banke, za devet mjeseci 2020. godine u Crnu Goru se slilo 506,8 miliona eura. Ako tome dodamo i da je tokom 2019. godine priliv stranih investicija iznosio 778 miliona eura, dolazimo do podatka da je u našu državu za 20 mjeseci uloženo više od 1,2 milijarde eura", rekao je on.

Na pitanje ima li najava o dolasku novih investitora u Crnu Goru, Radulović kaže da vjeruje da će crnogorska ekonomija u narednim godinama i dalje biti pod snažnim uticajem investicija.

Kad je riječ o ulaganjima u sjever države, on kaže da se odavno govori da je sjever Crne Gore naša velika razvojna prilika.

"Ipak, ova 2021. godina, možda, prvi put daje naznake da će to zaista biti tako. Svi nestrpljivo čekamo prve kilometre crnogorskog auto-puta koji će biti otvoren u novoj godini. Čini mi se da je i ski infrastuktura sa novim stazama i žičarama značajno ojačana i daje dobre osnove da za par godina crnogorski sjever, posebno region Bjelasice i Komova, postane ozbiljan regionalni ski-centar. Stoga me zaista ohrabruje što se trenutno gradi desetak ozbiljnih, novih hotela u Kolašinu i na Žabljaku, uglavnom zahvaljujući realizaciji programa ekonomskog državljanstva (Citizenship by Investment), koji omogućava aplikantima koji prođu ozbiljne provjere o ocjeni međunarodne podobnosti, da investiraju u pomenute hotele", rekao je on.

Izvor: Dnevne novine

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Nacionalna turistička organizacija (NTO) raspisala je javni poziv za podnošenje zahtjeva za dobijanje novčane podrške za unapređenje organizovanih avionskih dolazaka putem zajedničke marketing kampanje sa turoperatorima za ovu i narednu godinu u okviru koga je opredijeljeno 510 hiljada eura. Od ukupne sume 200 hiljada je za ovu, a 310 hiljada za narednu godinu.
Poreski inspektori su od 1. maja do 7. jula obavili 805 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika i utvrdili nepravilnosti kod njih 133, na osnovu čega su izdali 177 prekršajna naloga sa ukupno izrečenim novčanim kaznama od 580,4 hiljade eura.