Za 72 sata znaće se sudbina Željezare, država na potezu

onogost.me
  • Autor Marija Vujovic
  • 09.08.2022. u 13:14
Nikšićki biznismen Miodrag Davidović sastao se danas sa radnicima Željezare, nakon jučerašnjih pregovora sa predstavnicima turskog Tosčelika oko preuzimanja fabrike.

Kako je kazao Davidovič, čekaju još 72 sata ponudu Turaka, u tom roku će se vlasnici oglasiti. Ipak, u ovom roku očekuju i odgovore od države po pitanju tri stavke – da li će im obezbijediti vodu sa Liverovića, kamenolom, kao i da reguliše pitanje struje.

Sve ovo, kako je kazao Davidović, imaju u obećanjima, ali žele napismeno.

„Nama je to obećano ali mi to moramo da imamo napismeno. Šta mi znamo koja će vlast da dođe 19. ili 20. Željezara ne može da zavisi od vlasti“, poručio je on.

Kako je dodao, očekuje da predstavnici turskog Tosčelika shvate da je ono što on nudi zaista i više nego dovoljno i korektno u ovom vremenu.

„Oni su za tražili 72 sata, to je do četvrtka do 14 časova da se ponovo čujemo, da ponovo popričamo, a u tom vremenu očekujem da će naša država, posle više sastanaka kojima su prisustvovali radnici i predstavnici sindikata, održati riječ i završiti ovo što državu ništa ne košta. Ovo državu košta što se nas tiče nula eura“, istakao je Davidović.

Sada će, kako je kazao, otići u sve institucije i predati „pisma“, te čekati odgovore na njih.

„To je Elektroprivreda, CGES, to je Ministarstvo kapitalnih investicija, Ministarstvo za ekologiju i prostorno planiranje i Ministarstvo poljoprivrede. Svima ćemo predati papire, ništa ne tražimo, nikakve novce za nas ne treba da izdvajaju po pitanju Željezare, ali moramo dobiti samo ono što je bilo Željezarino. Da vrate da mi možemo funkcionisati. Željezara mora sa Liverovića da se snabdijeva sljedećih 100 godina vodom, mora da obezbjeđuje kreč sa kamenoloma, narednih 100 godina“, objasnio je on.

Davidović je naglasio da tu gdje on dolazi neće dijeliti socijalne plate, a radnike je zanimalo da li će od 1. septembra na Biro.

„Ja mislim da ni u jednom scenariju ovi radnici ne smiju otići na Biro. Postoje dva scenarija – ako država ne da ovo što je rekla, ako ne završi to što je rekla, neka uzme država pa neka ona vodi Željezaru. Mi nikakav problem nemamo, ja nikakav problem nemam. Šta je to za državu toliko para? Drugu scenario je da puste nas da radimo“, zaključio je Davidović.

Podsjetimo, radnici Željezare preko 60 dana štrajkuju u krugu fabrike zbog najave turskog vlasnika da će ih od 1. septembra ostaviti bez posla.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

1

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

U Crnoj Gori se prema posljednjim podacima odmara oko 33 hiljade turista, što je 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Ana Tripković Marković. Kaže i da smo u na 70 odsto rekordne 2019.
Odbor direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) odlučio je da se popust za električnu energiju za domaćinstva, koji je važio od 1. jula do 30. septembra, primjenjuje do kraja godine.