Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Za deset godina više od milion registracija nacionalnog domena .ME

domen_1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 16.02.2016. u 14:01

Crnogorski domen .ME, koji je među najmlađim državnim kodovima najvišeg nivoa u svijetu, u 2016. godini u kojoj država Crna Gora slavi 10-godišnjicu nezavisnosti, bilježi preko milion registracija. 

U vrijeme kada je domen ekstenzija .ME lansirana, na globalnom tržištu postojala su samo 22 komercijalna, generička domena najvišeg nivoa (gTLD).

“U ovom trenutku za globalno tržište domena možemo reći da je tržište savršene konkurencije, jer je od 23. oktobra 2013. do 11. februara 2016. godine lansirano 910 novih generičkih domena u skladu sa ICANN-ovim novim gTLD programom. Ovom dinamikom se planira osloboditi još 490 novih generičkih domena, ali uprkos oštroj konkurenciji na globalnom tržištu, naš nacionalni domen .ME bilježi ubrzan rast po broju registracija i zauzima zavidnu poziciju, kako među državnim, tako i među generičkim kodovima najvišeg nivoa”, saopšteno je iz Ministarstva za informaciono društvo i telekomunikacije.  

Ukupan broj registrovanih domena do 15.-og februara 2016. godine iznosi 1.014.867, dok je godišnji rast u 2015. godini iznosio 28,36 odsto, uz procenat obnove 61,2 odsto i preko 169M indeksiranih strana na Google-u. Kanali distribucije obuhvataju 232 akreditovana partnera – registrara sa kojima Agent registracije kompanija doMEn d.o.o. sarađuje i koji, zajedno sa svojom prodajnom mrežom, predstavljaju domen .ME krajnjim korisnicima iz preko 200 zemalja širom svijeta. 

“Kroz partnerstvo sa konzorcijumom, koji je predvođen najvećim svjetskim registrarom, američkom kompanijom GoDaddy, ostvareni su izvanredni rezultati u pogledu promocije, kako našeg nacionalnog domena .ME, tako i naše države Crne Gore na globalnom nivou, o čemu svjedoči i postignuti uspjeh. Razvojnim programom, Agent registracije je uspostavio saradnju sa internet gigantima kao što su Facebook, Yahoo, WordPress, Universal Pictures, Google, The New York Times, što doprinosi kredibilitetu na osnovu kojeg će domen .ME i u budućnosti generisati rast na globalnom tržištu”, navedeno je u saopštenju. 

Neki od najpopularnijih .ME primjera su about.me/flavors.me – servisi za lične stranice, fb.me – najpoznatija društvena mreža na internetu – Facebook, paypal.me – personalni link za slanje novca, tango.me – video aplikacija, id.me – online personalna verifikacija, line.me – jedan od najpopularnijih servisa za chat u Aziji, energy.me – USA portal za trgovinu energijom, ele.me – najpopularniji servis za dostavu hrane u Kini, vertu.me – zajednica korisnika Vertu telefona,  join.me – jedan od popularnijih servisa za screen shareing, wp.me – WordPress, ti.me – TIME Magazine … 

“Preko milion registracija .ME domena i preko 200 akreditovanih registrara, kao najpogodnija ekstenzija za personalizaciju online prisustva i kao jedini domen koji pretvara adresu u privlačnu marketinšku poruku  .ME domen je postao jedan od najprepoznatljivijih internet ambasadora države Crne Gore. Crna Gora je iskoristila je šansu sticanjem međunarodnog subjektiviteta i dobijanjem resursa međunarodnih kodova, odnosno jedinstvenog dvoslovnog koda .ME i izgradila je svoj nacionalni identitet  postala je prepoznata i promovisana na globalnoj mreži putem internet domena .ME, koji je postao element crnogorskog nacionalnog blaga”, istaknuto je u saopštenju.

Kako naglašavaju u Ministarstvu, valorizacijom ovog virtuelnog proizvoda – nacionalnog domena najvišeg nivoa .ME, država Crna Gora prihodovala je približno 20 miliona eura u periodu od februara 2008. do decembra 2015. godine.

Ta sredstva su investirana u razvoj informacionog društva i ostvarenje vizije moderne administracije u Crnoj Gori, koja podrazumijeva upotrebu informaciono–komunikacionih tehnologija sa ciljem unapređenja pružanja javnih usluga uz povećanje demokratskog učešća i uključenja javnosti u procese donošenja odluka i kreiranja politika. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Novo državno preduzeće za gazdovanje šumama trebalo bi da zaposli 231 radnika u prve tri godine rada, koji će imati za 30 odsto veću zaradu od zaposlenih u državnoj upravi, dok je za prvu godinu rada novog šumarskog preduzeća potrebno obezbijediti 24 miliona eura za obrtna sredstva i nabavku mehanizacije i opreme za rad, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.
Siva ekonomija je ozbiljan problem, jer stvara nelojalnu konkurenciju i ugrožava održivost turističkog sektora, ocijenio je za Pobjedu predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović, dodajući da je potrebno standardizovati i legalizovati privatni smještaj. Iako su najave za sezonu dobre, pozvao je na pojednostavljenje procedura za dobijanje dozvola za rad i boravak sezonskih radnika.