Autor: onogost.me
Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
12:34
12.2.2020.

Za investicije u vinogradarstvu i vinarstvu podrška od 50 do 65 odsto

Vinogradari i vinari u Crnoj Gori i ove godine imaju mogućnost da unaprijede proizvodnju, uz bespovratnu podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u iznosu od 50 do 65 odsto investicije.


"Za ovu mjeru godinama vlada sve veće interesovanje proizvođača, što je dobra potvrda da se vinogradarsko – vinarski sektor kontinuirano razvija i da visoko kvalitetno vino koje se proizvodi u Crnoj Gori ima dobar plasman, posebno kroz turističku potrošnju", navode iz tog resora.

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja danas je kroz Agrobudžet za 2020 objavilo Javni poziv za dodjelu podrške investicijama u vinogradarstvu i vinarstvu za ovu godinu, sa ciljem da se podstakne zasnivanje novih zasada vinove loze, modernizacija vinograda, i vinskih podruma.

Korisnici podrške su poljoprivredna gazdinstva koja moraju biti upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i Vinogradarski registar, a ukoliko su pravna lica neophodno je da im je primarna djelatnost iz sektora - poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo, u skladu sa Zakonom o klasifikaciji djelatnosti.

"Maksimalna prihvatljiva investicija iznosi 10.000 eura, maksimalna podrška iznosi 50 odsto ukupne vrijednosti investicije, odnosno do 60 odsto vrijednosti  investicije za zasnivanje zasada od autohtonih sorti vinove loze. Dodatnih 5 odsto podrške, odnosno maksimalno 65 odsto imaće oni koji su osigurani po osnovu poljoprivrede", navode iz Ministarstva.

Maksimalna visina podrške za poljoprivredno gazdinstvo iznosi 5.000 eura u toku godine. Minimalna vrijednost investicije je 500 eura.

Zahtjevi za podršku po osnovu ovog javnog poziva mogu se dostavljati do 1. novembra 2020. godine.

"Takođe, vinogradari i vinari imaju mogućnost da istovrmeno iskoriste i brojne druge mjere bespovratne podrške iz Agrobudžeta u cilju unapređenja proizvodnje i uslova na gazdinstvu, a imaju i subvencije po hektaru koje su ove godine povećane na 200 eura po hektaru, uz dodatnih 10 eura po hektaru za mlade poljoprivrednike, do 40 godina", zaključuju oni.

Ostale vijesti iz kategorije

 • 22:15
  18.9.2020.

  Iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja saopštili su da će redovna mjesečna primanja za korisnike penziskog i invalidskog osiguranja početi sjutra.

 • 09:40
  18.9.2020.

  Veliki broj kupaca žali se državnoj Elektroprivredi (EPCG) zbog problema sa računima za struju i isporuku električne energije. Tokom 2019. godine EPCG dobila je 5.761 prigovor vezan za probleme sa računima za struju i isporuke električne energije.

 • 12:54
  17.9.2020.

  Ministarstvo rada i socijalnog staranja je na osnovu Odluke o raspodjeli sredstava za finansiranje projekata nevladinih organizacija u oblasti zaštite i zdravlja na radu, potpisalo ugovore sa nevladinim organizacijama čija je oblast djelovanja usmjerena na obezbjeđivanju sigurnog i zdravog radnog mjesta za sve aktere u procesu rada, sa posebnim akcentom na građevinski sektor.

 • 11:54
  17.9.2020.

  Uzimajući u obzir trenutnu cijenu električne energije na referentnoj berzi koja je veća u odnosu na propisanu za tekuću godinu, trenutno ne postoji rizik od umanjenja cijene električne energije za distributivne potrošače u ovoj godini, navodi se u izvještaju o poslovanju Elektroprivrede za prvih šest mjeseci.