Za registraciju auta sad vam treba dodatnih 20 eura?

prvapomoc2
cdm.me
  • Autor onogost.me
  • 04.04.2017. u 15:21

Kriterijumi koje automobil treba da ispuni da bi prošao tehnički pregled u Crnoj Gori posljednjih nekoliko godina toliko su pooštreni  pa je registracija za mnoge postala veoma stresno iskustvo.

Pored toga što se automobil do detalja provjerava da bi zadovoljio rigorozne kriterijume, vozači će ubuduće morati da ispune još jedan namet u vidu specijalnog kompleta za prvu pomoć.

Ministarstvo saobraćaja usvojilo je novi “Pravilnik o sadržaju kompleta prve pomoći” prema kojem je svako vozilo obavezno da  ima “novi komplet Prve pomoći”.

Novi komplet košta oko 20 eura, zavisno od radnje u kojoj se prodaje, a vozilo se bez njega ne može registrovati.

Više sagovonika potvrdilo je CdM-u da nijesu mogli da prođu tehnički pregled jer nijesu imali novi komplet.

“Ne smiju da mi daju potvrdu da je vozilo prošlo tehnički pregled jer nemam novi komplet prve pomoći. Mene su evo sad vratili i morao sam da ga kupim”, rekao je jedan od sagovornika koji je vraćen sa tehničkog pregleda.

Ako nemate novi komplet  prve pomoći predviđene su i kazne – za fizičko lice je 40 eura, za pravno lice je 300 eura i 100 eura za odgovorno lice.

U novom kompletu prve pomoći  ima 16 artikala:

A iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da, ipak, nije neophodno da se kupuju novi kompleti već je dovoljno dopuniti postojeće.

“Shodno važećem zakonu, u putničkom i teretnom vozilu kad učestvuju u saobraćaju, mora se nalaziti jedan komplet prve pomoći, a u autobusu dva kompleta. Međutim, ne postoji obaveza nabavljanja novih kompleta, već je dovoljno izvršiti dopunu postojećih… Kada govorimo o tehničkom pregledu vozila, on obuhvata provjeru ispravnosti svih propisanih uređaja, kao i kontrolu posjedovanja obavezne opreme. U obaveznu opremu pored rezervnog točka, znaka za obilježavanje vozila zaustavljenog na kolovozu, rezervnih sijalica i osigurača, reflektujućeg prsluka, opreme za vuču i ostalog, spada i kutija prve pomoći. Međutim, prilikom tehničkog pregleda ne vrši se provjera sadržaja postojećih kompleta (koji su u najvećem broju slučajeva zapakovani), već samo da li vozilo iste posjeduje”, navodi se u odgovorima MUP-a.
 

 

CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Vlada Crne Gore je na današnjoj telefonskoj sjednici predložila Skupštini akcionara Elektroprivrede Crne Gore AD Nikšić da za članove Odbora direktora izabere: Ivana Šaranovića, Tahira Gjonbalaja, Brankicu Mosurović, Martina Ćalasana, Nenada Markovića, Milutina Đukanovića i Emira Strujića.
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević najavio je da će ta stranka, ukoliko Skupština akciona Elektroprivrede (EPCG) da saglasnost da se, "mimo Zakona o državnoj pomoći i direktnom pogodbom od turskog partnera", kupi imovina nikšićke Željezare, podnijeti krivičnu prijavu protiv onih koji takvu odluku donesu i potpišu.
U Crnoj Gori se prema posljednjim podacima odmara oko 33 hiljade turista, što je 20 odsto više u odnosu na prošlu godinu, saopštila je direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO) Ana Tripković Marković. Kaže i da smo u na 70 odsto rekordne 2019.