Za tri godine u energetskom sektoru zapošljeno gotovo 1.100 radnika

UGC
 • Autor onogost.me
 • 08.08.2023. u 08:59
Za tri godine u energetskom sektoru Crne Gore zapošljeno je čak 1.100 radnika, navodi se u analizi Ministarstva kapitalnih investicija koji je objavila Vlada.

U analizi resora Ervina Ibrahimovića, koja se odnosi na period od tri godine 2019-2022, navodi se da je na kraju 2019. godine u devet preduzeća energetskog sektora – EPCG, CEDIS, CGES, Zeta enerdži, EPCG solar, Rudnik uglja, Belen, COTEE i Montenegrobonus bilo zapošljeno 3.353 radnika, a tri godine kasnije čak 4.407.

GRO – EPCG GRUPA

Gro tih novih zapošljavanja otpada na EPCG grupu jer je u Elektroprivredi za tri godine zapošljeno za stalno 135 radnika, u CEDIS-u 293, Rudniku ulja 366 i Solaru 319.

Analiza finansijskih indikatora MKI pokazuje da su od 2021. godine finansijske performanse sektora energetike – pogoršane.

“Među uzroke pogoršanja rezultata poslovanja na nivou sektora spadaju slabosti u korporativnom upravljanju, koji se ogledaju u odsustvu postojanja jasnih kriterijuma za izbor odbora direktora društava, nedovoljnoj transparentnosti, nedovoljnoj odvojenosti vlasničke i upravljačke uloge u pojedinim društvima koje se reflektuje kroz direktno miješanje vlasnika u odluke menadžmenta društva čiji je osnivač, odnosno određene kvazifikalne aktivnosti”, navodi se u analizi MKI.

Takav primjer su odluke Odbora direktora EPCG u 2021. kojima se direktno uticalo na umanjenje prihoda CEDIS-a i koje su doprinijele njegovom negativnom poslovnom rezultatu.

“Slabosti u korporativnom upravljanju su uticale na smanjenje prihoda i povećanje troškova poslovanja, posebno troškova zarada zbog značajnog rasta prosječnog broja zaposlenih u grupi EPCG za blizu 600 lica ili za oko 15 odsto u 2022. godini, ali i povećanja ukupnih obaveza”, navodi se u dokumentu.

MKI navodi da je uspješnost poslovanja sektora dominantno uslovljena rezultatima poslovanja EPCG kao najvećeg društva u sektoru sa imovinom od preko 1,3 milijarde eura, odnosno poslovanjem Grupe, koju čine EPCG i sa njom povezana društva čiji je većinski vlasnik, a čije je poslovanje prikazano kroz konsolidovani finansijski izvještaj EPCG.

“Prema konsolidovanom finansijskom izvještaju EPCG za 2022. godinu, EPCG kao grupa je ostvarila gubitak od 9,1 milion eura u 2022. godini i nakon više godina, ušla u zonu negativnog poslovnog rezultata. To potvrđuju povrat na kapital (ROE) i povrat na imovinu (ROA) koji su, prema podacima iz konsolidovanog finansijskog izvještaja EPCG u 2022. godini bili negativni. Gubitak u poslovanju grupe EPCG rezultat je pogoršanja profitabilnosti EPCG kao matičnog društva i negativnog poslovnog rezultata CEDIS-a i EPCG – Solar gradnje d.o.o. kao društava čiji je osnivač EPCG”, navodi se u analizi.

NEGATIVNO POSLOVANJE

Konsolidovani finansijski izvještaj EPCG ukazuje i na pogoršanje likvidnosti i pojedinih pokazatelja solventnosti na nivou grupe EPCG.

“Kada se uzmu u obzir transakcije države prema EPCG u 2022. godini, jasno je da pogoršano poslovanje grupe stvara dodatne fiskalne rizike po državu. Pokazatelji likvidnosti su pogoršani u 2022. godini, kako u grupi EPCG, tako i na agregatnom nivou od devet analiziranih DP, jer je trend poslovanja sektora uslovljen poslovanjem grupe EPCG. Dodatni faktori koji su doveli do značajnog pada profitabilnosti u sektoru energetike su nepovoljna kretanja na međunarodnom tržištu, regulisana cijena električne energije, otežana naplata potraživanja i sl. Društvo koje je ostvarilo poboljšanje finansijskih performansi u 2022, uprkos brojnim izazovima je CGES, čiji su pokazatelji profitabilnosti i likvidnosti u posmatranom periodu 2019- 2022. poboljšani, a i solventnost je blago povećana”, navodi se u dokumentu.

Ukupna vrijednost imovine navedenih devet državnih preduzeća u oblasti energetike je u 2022. godini iznosila preko 2,2 milijarde eura ili oko 40 odsto BDP i oko 45 imovine svih državnih preduzeća u Crnoj Gori.

Izvor: pobjeda.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Jasna Vujović iz Direktorata za unutrašnje tržište i konkurenciju kazala je da nadležni očekuju da će akcija Stop inflaciji uticati na smanjenje opšte, ali i stope inflacije hrane. Poručila je da proizvodi antiinflacione korpe ne mogu biti ispod prosječnog kvaliteta za određenu grupu, te da liste nijesu konačne, već da će se proširivati.
  Akcija Stop inflaciji 100+ počeće danas, a građane, kako je kazao ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović, čeka preko 150 sniženih artikala.