Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zakon o građevinskim proizvodima od naredne godine

asphalt_concrete
wikipedia
  • Autor onogost.me
  • 11.06.2016. u 10:42

Zakonom o građevinskim proizvodima, koji će se primjenjivati od 1. januara naredne godine, uređuju se ocjena i provjera postojanosti svojstava i dokazivanje upotrebljivosti građevinskog proizvoda kao uslova za njegovo stavljanje na tržište, saopšteno je u Privrednoj komori (PKCG).

Samostalni savjetnik u Direktoratu za građevinarstvo Ministarstva održivog razvoja i turizma, Svetlana Vuksanović kazala je na sjednici Odbora udruženja građevinarstva i industrije građevinskih materijala PKCG, da taj zakon prvi put postavlja pravni okvir za promet i upotrebu građevinskih proizvoda u Crnoj Gori. 

“Riječ je o propisu koji djelimično transponuje evropsku direktivu novog pristupa koja reguliše ovu oblast, a koja između ostalog navodi obavezu da, prije stavljanja u promet, građevinski proizvodi moraju imati oznaku usaglašenosti sa standardima CE”, rekla je Vuksanović.

U Crnoj Gori se, kako je saopšteno iz PKCG, među ostalima, proizvode beton, betonski galanterija, željezo i blokovi, malter, negašeni kreč, asfalt, parket i proizvodi od kamena.

“Zakon je usvojen 2014. godine sa odloženom primjenom da bi se kroz saradnju sa proizvođačima, Akreditacionim tijelom Crne Gore i laboratorijama stvorili uslovi za njegovu nesmetanu primjenu od 1. januara naredne godine”, kazala je Vuksanović. 

Ona je dodala da će se pojedine odredbe primjenjivati nakon ulaska Crne Gore u EU.

Zakonom se, kako se dodaje, uređuju ocjena i provjera postojanosti svojstava i dokazivanje upotrebljivosti građevinskog proizvoda kao uslova za njegovo stavljanje na tržište i u upotrebu u mjeri potrebnoj za ispunjenje osnovnih zahtjeva za objekte i druga pitanja od značaja za građevinske proizvode.

Osnovni zahtjevi za objekte su mehanička i otpornost na požar, higijenska i zdravstvena te zaštita životne sredine i od buke, energetska efikasnost, bezbjednost tokom upotrebe i održivo korišćenje prirodnih resursa.

Građevinski proizvod može se, kako se dodaje, staviti na tržište i upotrebljavati samo ako je sačinjena izjava o njegovim svojstvima, propisno je označen u skladu sa usaglašenim crnogorskim standardom ili tehničkom ocjenom kojom je preuzeta evropska tehnička ocjena i ima tehničko uputstvo.

Izuzeci su, kako se navodi, ako je proizveden ili izgrađen na gradilištu za njegove potrebe, ako se proizvodi pojedinačno po mjeri u neserijskoj proizvodnji, po posebnoj narudžbi i ugrađuje u određeni objekat. Izuzeti su građevinski materijali proizvedeni na tradicionalan način, neindustrijskim procesom zbog obnove objekata zaštićenih u skladu sa zakonom, posebne arhitektonske ili kulturno-istorijske vrijednosti.

Odbor je informisan da će od 1. januara stupiti na snagu pravilnici o izgledu i sadržaju izjave o svojstvima građevinskog proizvoda, zatim o načinu označavanja građevinskog proizvoda, kao i o sadržaju sistema ocjene građevinskog proizvoda.

Na sjednici je usvojen predlog potpredsjednika PKCG, Stanka Zlokovića da se u okviru Odbora formira grupacija servisera rashladnih i klima uređaja.

“U Crnoj Gori posluje oko 60 firmi iz ove oblasti, pa je pokrenuta inicijativa da se kroz Komoru razmatraju i rješavaju problemi sa kojima se susrijeću u radu. Komora je prihvatila tu inicijativu, a podržala ju je i Agencija za zaštitu životne sredine”, objasnio je Zloković.

U grupaciji je planirano da budu predstavnici 18 firmi.

Izvor: CdM

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Novo državno preduzeće za gazdovanje šumama trebalo bi da zaposli 231 radnika u prve tri godine rada, koji će imati za 30 odsto veću zaradu od zaposlenih u državnoj upravi, dok je za prvu godinu rada novog šumarskog preduzeća potrebno obezbijediti 24 miliona eura za obrtna sredstva i nabavku mehanizacije i opreme za rad, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.
Siva ekonomija je ozbiljan problem, jer stvara nelojalnu konkurenciju i ugrožava održivost turističkog sektora, ocijenio je za Pobjedu predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović, dodajući da je potrebno standardizovati i legalizovati privatni smještaj. Iako su najave za sezonu dobre, pozvao je na pojednostavljenje procedura za dobijanje dozvola za rad i boravak sezonskih radnika.