Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zakon o ”švajcarcima” usvojen jednoglasno

franci1
Ilustracija
  • Autor onogost.me
  • 05.09.2016. u 12:25

Skupština Crne Gore usvojila je Predlog izmjena i dopuna Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure.

Na predlog zakona DF-a prihvaćena su dva amandmana DPS-a. Njima se definiše da se klijentima koji su preplatili kredit vrati novac, a zatezna kamata se neće naplaćivati. 

To znači da će svi građani koji imaju kredite kod faktoring kompanije Heta ili su ih otplatili prije vremena sada mogu da konvertuju svoje kredite po kamatnoj stopi od 8,2 odsto godišnje.

Nije prošao amandman da se Heta tretira isto kao banka.

„Ako D.O.O. ima pravo da naplaćuje kamatu, onda obavlja bankarske poslove. Heta je s popustom otkupila kredite i već zaradila. Nagrađivati Hetu sa 8,2 kamate je neprihvatljivo“, kazao je Nebojša Medojević iz DF-a.

Milutin Simović iz DPS-a kazao je da DPS odustaje od tog amandmana, nakon čega su poslanici jednoglasno usvojili zakon.

Predstavnik klijenata Dragan Senić zadovoljan je odlukom parlamenta.

„Drago mi je što je izglasan zakon u interesu građana Crne Gore i to jednoglasno kao što priliči tom domu. Isti takav je i hrvatski Sabor usvojio jednoglasno. Zadovoljan sam i zahvalio bih se svim poslanicima što su naši kompromis“, rekao je on za CdM.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Novo državno preduzeće za gazdovanje šumama trebalo bi da zaposli 231 radnika u prve tri godine rada, koji će imati za 30 odsto veću zaradu od zaposlenih u državnoj upravi, dok je za prvu godinu rada novog šumarskog preduzeća potrebno obezbijediti 24 miliona eura za obrtna sredstva i nabavku mehanizacije i opreme za rad, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.
Siva ekonomija je ozbiljan problem, jer stvara nelojalnu konkurenciju i ugrožava održivost turističkog sektora, ocijenio je za Pobjedu predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović, dodajući da je potrebno standardizovati i legalizovati privatni smještaj. Iako su najave za sezonu dobre, pozvao je na pojednostavljenje procedura za dobijanje dozvola za rad i boravak sezonskih radnika.
Sve vrste goriva od ponoći će pojeftiniti tri do pet centi, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva.