Zaplijenjene nove količine sumnjivog meda i maslinovog ulja

med
gov.me
  • Autor onogost.me
  • 23.06.2018. u 14:06

U nastavku akcije kontrole prodaje meda stavljeno je van prometa dodatnih 63,5 kg meda i 21,8 l maslinovog ulja, saopšteno je iz ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. 

Ovu količinu zaplijenjenili su inspektori Uprave za bezbjednost hrane tokom jučerašnje kontrole na nekim od lokacija gdje se u privremenim objektima, navodno, nude domaći proizvodi. Podsjećamo da je početkom sedmice, tokom prva dva dana od pokretanja organizovane akcije kontrole tržišta, zaplijenjeno 308 kg meda, kao i 57 litara maslinovog ulja.

“Akcija je pokrenuta u cilju zaštite zdravlja potrošača i zaštite potrošača od dovođenja u zabludu, kao i zaštite brenda crnogorskog meda. Takođe, cilj je da se registrovanim proizvođačima meda i drugih domaćih autohtonih i prepoznatljivih proizvoda, uklanjanjem nelojalne konkurencije, obezbijede uslovi da na najbolji način iskoriste tradicionalne kanale prodaje na lokalnom tržištu, što je posebno značajno sa aspekta dodate vrijednosti koju domaći proizvodi daju turističkoj ponudi”, navode iz resornog ministarstva.

Kako dodaju, oduzeti med nije imao dokaz o porijeklu i nije bio označen na propisani način. Dodatno med je bio izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti što ga čini nekvalitetnim i nebezbjednim. Za dio količina maslinovog ulja prodavci su posjedovali dokaz da su ga kupili u registrovanim prodavnicama kao ulje od komine, a prodavali ga kao domaće visoko kvalitetno maslinovo ulje, nakon što su uklanjali originalne deklaracije. Time su potrošače dovodili u zabludu.

Za potrebe identifikovanja kvalitativnog sadržaja meda i ulja koje je isključeno iz prometa, a radi utvrđivanja stepena opasnosti po bezbjednost potrošača, Uprava za bezbjednost hrane je uzorke dostavila referentnim laboratorijama na analizu.

“Upozoravamo prodavce da stavljanje na tržište hrane koja nije bezbjedna i kojom se može dovesti do opasnosti ugrožavanja zdravlja potrošača nosi krivičnu odgovornost. Istovremeno, apelujemo na potrošače da vode računa o tome gdje i kod koga kupuju hranu. Da ne kupuju med i maslinovo ulje koje nije označeno na način da daje informaciju o registraciji pčelara, odnosno proizvođaču maslinovog ulja, kontakt telefon proizvođača, broj kontrolnog pregleda i dr. Takođe, da ne kupuju ove proizvode ako se ne čuvaju na propisani način, da nijesu direktno izloženi sunčevoj svjetlosti i visokim temperaturama, jer se time ugrožava kvalitet i bezbjednost ovih proizvoda”, poručuju iz ministarstva poljoprivrede. 

Kontrola prodaje meda, ali i drugih proizvoda, na lokacijama na kojima se nude domaći proizvodi, biće nastavljena. 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je kroz ovogodišnji Agrobudžet objavilo javni poziv za dodjelu sredstava podrške investicijama u izgradnju bunara i bistijerni.
Od početka 2023. godine na aerodromima u Crnoj Gori prevezeno je 300.000 putnika, što je 17 odsto više u odnosu na prvi kvartal rekordne 2019. godine, kazao je predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić.
Solar gradnja, ćerka firma Elektroprivrede, završila je prošlu godinu sa 2,2 miliona eura gubitka, pokazuju podaci iz finansijskog izvještaja dostavljenog Upravi prihoda i carina.