Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

“Zaustaviti zloupotrebe u javnom sektoru”

money-2363276_960_720_0
pixabay.com
 • Autor onogost.me
 • 29.01.2024. u 08:17
Varijabile na zarade za zaposlene u javnom sektoru treba ukinuti, jer su mehanizam za otimanje novca od građana, koje se dodeljuje miljenicima i poslušnicima šefova. Tako je Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu prokomentarisala vladinu novu odluku o dodjeli stimulacija na plate.

Mrdović za Radio Crne Gore tvrdi da postoje druge mogućnosti, a to je da zaposleni na osnovu rezultata napreduje u državnoj službi. Protiv je i pisanja prekovremenih sati koji zaposlenom omogućavaju da, kako kaže, dobije “platu na platu”. Radio Crne Gore iz resora finansija minulih dana nije mogao dobiti odgovore po kojim kriterijumima će se dijeliti varijabile.

Dodatak na zaradu ne pripada svim zaposlenim, već odabranima, koje Ines Mrdović iz Akcije za socijalnu pravdu naziva poslušnicima šefova.

“Miljenici šefova, te oni koji su sa šefovima povezani na odgovarajući načini mogu dobiti varijabile. Smatram da varijabile na osnovu Zakona o zaradama treba ukinuti iz prostog razloga što to ne treba da bude mehanizam za otimanje novca građana, jer je već Zakon o zaradama u javnom sektoru i kroz koeficijente predviđena mogućnost da zaposleni imaju kvalitetne zarade”, prokomentarisala je Mrdović.

Suština ukidanja takve odredbe, smatra Mrdović, je da se ne prave razlike među zaposlenima, prema kojima, kako kaže, neko je radnik neko neradnik.

“Niko ne smije da bude neradnik. Svi u javnom sektoru treba da budu radnici, a ako neko iskazuje veće zalaganje, veće sposobnosti onda će on, naravno, da napreduje u okviru javne uprave tako što će vremenom da dobija veće pozicije”, poručuje sagovornica Radija Crne Gore.

Preporuka Akcije za socijalnu pravdu je da se, prilikom najavljenih izmjena Zakona o zaradama, ukinu sva sporna rješenja, pa i o varijabilama. Ukazuje Mrdović da nijesu samo problem stimulacije na zarade zaposlenih već i prekovremeni sati pa u pojedinim ustanovama, organima zaposleni dobijaju, kako ističe, “platu na platu”. Paradoks je, navodi, da pojedinci imaju upisano 50 ili 60 prekovremenih sati mjesečno.

“To znači da određeni zaposleni, maltene, sedam ili osam dana po osnovu tih prekovremenih sati u odnosu na radon vrijeme radi. To je zloupotreba i nije realnost, ali zahvaljujući tim prekovremenim satima zaposleni mogu na mjesečnom nivou na zarade koje već imaju dobiju dodatnih 400 ili 500 eura pride”, navela je Mrdović.

Podsjećamo, Vlada je na sjednici u srijedu usvojila izmjene Odluke o varijabilnom dijelu zarade prema kojoj zaposleni jednom u tri mjeseca može u vidu varijabile dobiti 50 odsto minimalne zarade. Takođe, 70 odsto za rad od javnog interesa uz saglasnost Vlade.

Izvor: Radio Crne Gore/ rtcg.me

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  2

  1. negde je to tako mi u srbiji barem ja radim za 40h u javnom sektoru a nigde povecanja a kamoli plata na platu ili prekovremeni rad

   .internet jedno realnost drugo 🤷

  2. zasto se odbija minuli rad od pre 4 godine.Prve godine 1000,0 druge 2.000,trece 3.000 a sada od nove godine 4.000, od 9.000,00. kada je taj zakon uveden imam 40 g. radnog staza. Radim u zdrav ustanovi nesmem da kazem da nebih imala posledice. Stimulaciju primaju neradnici i sefovi miljenici.
   Interesuje me minuli rad, jer je to nesto moje licno zaradjeno zasto se odbija. Dali je to po Zakonu

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

  Povezani članci

  Vučje bilježi dobru posjećenost kako domaćih tako i posjetioca iz inostranstva. I pored brojih izazova, koji otežavaju poslovanje prije svega loša putna infrastruktura, u Turističkom centru trude se da obogate ponudu i zadrže goste.
  Vlada će od ponedjeljka limitirati cijene nekoliko osnovnih životnih namirnica, i to: pšeničnog brašna tip – 400, pšeničnog brašna tip – 500, šećera kristal, jestivog suncokretovog ulja, soli za ljudsku ishranu (kuhinjska so 1kg). Ovo je CdM-u kazao potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i ministar ekonomskog razvoja Nik Ðeljošaj.