Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Završen IPARD like 1: Potpisan 291 ugovor

ipard
cdm.me
  • Autor onogost.me
  • 02.10.2015. u 17:26

Danas su u  vinskom podrumu Plantaža potpisani ugovori sa poljoprivirednicima,  koji su tokom proteklih mjeseci prošli stroge evropske kriterijume za dodjelu bespovratne podrške investicijama u poljoprivredana gazdinstva kroz projekat IPARD-like 1.  

Ugovor je potpisan sa 291 korisinikom, od čega 180 u oblasti stočarske proizvodnje ukupne vrijednosti 6,8 miliona eura. U oblasti biljne proizvodnje je potpisano 103 ugovora ukupno vrijednih 3,1 milioneura, a osam su iz oblasti akva kulture, u vrijednosti od 350 hiljada eura.

Govoreći tokom svečanosti potpisivanja, Ministar poljoprivrede, Petar Ivanović, kazao je da bi Projekat IPARD-like 1 trebalo da omogući otvaranje 500 novih radnih mjesta, od čega na sjeveru najmanje 320.

Kako prenosi agencija MINA – business, on je kazao da očekuje da realuzacija IPARD-like 1 projekta doprinese postepenom dostizanju standarda EU, povećanju broja radnih mjesta, većom vrijednosti primarne poljo,privredne proizvodnje i jednim dijelom prerade, ali i da podstakne bankarsi sektor za finansiranje projekata u poljoprivredi.

„Od 291 potpisnika, 127 su mlađi od 40 godina, a vrijednost njihovih investicija iznosi 4,8 miliona eura, što je skoro 50 odsto ukupnog poziva. Najviše ugovora dodijeljeno na sjeveru Crne Gore, 158, a njihova vrijednost je 6,4 miliona eura, što je 54 odsto ukupnog broj ugovora i 65 odsto njihove vrijednosti“, kazao je Ivanović.

IPARD-like 1 je dio EU/IPA projekta izgradnje institucija u poljoprivredi i ruralnom razvoju u Crnoj Gori, koji finansira EU u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći IPA, a kofinansira crnogorska Vlada. 

Projekat implementira Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa SB.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Isplata majskih penzija počeće danas, saopšteno je iz Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO).
U pogonima Željezare Nikšić počeće da se proizvodi eloksirana bravarija za građane po veoma povoljnim cijenama, najavio je ministar energetike i rudarstva Saša Mujović.
Na sastanku ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića, ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimira Jokovića sa direktorom Elektroprivrede Republike Srpske (BiH) Lukom Petrovićem, koji je održan danas u Podgorici, formirani su zajednički radni timovi koji će tražiti najbolje rješenje za obije države po pitanju naplate nadoknade od potopljenog zemljišta Bilećkog jezera.