Završen IPARD like 1: Potpisan 291 ugovor

ipard
cdm.me
  • Autor onogost.me
  • 02.10.2015. u 17:26

Danas su u  vinskom podrumu Plantaža potpisani ugovori sa poljoprivirednicima,  koji su tokom proteklih mjeseci prošli stroge evropske kriterijume za dodjelu bespovratne podrške investicijama u poljoprivredana gazdinstva kroz projekat IPARD-like 1.  

Ugovor je potpisan sa 291 korisinikom, od čega 180 u oblasti stočarske proizvodnje ukupne vrijednosti 6,8 miliona eura. U oblasti biljne proizvodnje je potpisano 103 ugovora ukupno vrijednih 3,1 milioneura, a osam su iz oblasti akva kulture, u vrijednosti od 350 hiljada eura.

Govoreći tokom svečanosti potpisivanja, Ministar poljoprivrede, Petar Ivanović, kazao je da bi Projekat IPARD-like 1 trebalo da omogući otvaranje 500 novih radnih mjesta, od čega na sjeveru najmanje 320.

Kako prenosi agencija MINA – business, on je kazao da očekuje da realuzacija IPARD-like 1 projekta doprinese postepenom dostizanju standarda EU, povećanju broja radnih mjesta, većom vrijednosti primarne poljo,privredne proizvodnje i jednim dijelom prerade, ali i da podstakne bankarsi sektor za finansiranje projekata u poljoprivredi.

„Od 291 potpisnika, 127 su mlađi od 40 godina, a vrijednost njihovih investicija iznosi 4,8 miliona eura, što je skoro 50 odsto ukupnog poziva. Najviše ugovora dodijeljeno na sjeveru Crne Gore, 158, a njihova vrijednost je 6,4 miliona eura, što je 54 odsto ukupnog broj ugovora i 65 odsto njihove vrijednosti“, kazao je Ivanović.

IPARD-like 1 je dio EU/IPA projekta izgradnje institucija u poljoprivredi i ruralnom razvoju u Crnoj Gori, koji finansira EU u okviru Instrumenta pretpristupne pomoći IPA, a kofinansira crnogorska Vlada. 

Projekat implementira Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja u saradnji sa SB.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) od početka godine do juče obratilo se 570 korisnica nadoknada po osnovu rođenja troje i više djece, a koje su tražile obustavu tog prava i prelazak na penzije.
Do sada su donijete dvije prvostepene presude Privrednog suda po kojim država mora koncesionarima za male hidroelektrane da isplati ukupno oko miliona eura odštete. Riječ je o presudama u samo dva spora od ukupno devet koliko su koncesionari pokrenuli jer je Vlada nekadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića jednostano raskinula ugovore sa njima.
Cijene univerzalnih poštanskih usluga od 1. januara naredne godine biće veće od 20 centi do 2,20 eura unutar Crne Gore, a do 12,25 eura u međunarodnom poštanskom saobraćaju, saopšteno je iz Pošte Crne Gore.