Završena trodnevna radionica „Coca-Cola podrška mladima“

img-0a7c5d47f773b66e9ce016af7f789e0d-v
Marija Vujović
  • Autor Marija Vujovic
  • 15.11.2018. u 14:29

Kompanija Coca-Cola HBC drugu godinu zaredom organizovala je program „Coca-Cola podrška mladima“, kako bi im pomogla da se pripreme za tržište rada i lakše nađu posao. Sa tim ciljem organizovane su radionice širom Crne Gore, ali i u nikšićkom Tehnopolisu od utorka, 13. novembra do danas.

Polaznici su nam potvrdili da su više nego zadovoljni naučenim.

„Tokom ova tri dana imala sam priliku da naučim dosta zanimljivih i korisnih stvari koje će mi pomoći prilikom daljeg traženja posla. Završila sam novinarstvo i značili su mi dosta savjeti koji su nam dati –  prilikom pisanja mejla, to smo radili prvi dan, načina komunikacije, prepoznavanja tipova ličnosti. Drugog dana smo imali priliku da naučimo kako se piše biznis plan i da kroz kreativne radionice to sve i primjenimo, tako da je bilo jako zanimljivo“, kazala nam je Jelka Filipović, dodajući da je pomoću radionica shvatila koje je greške pravila prilikom traženja posla, kao i koje savjete treba da primjenjuje.

Njen kolega na ovom trodnevnom kursu, Miloš Mikić, student Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, istakao je da su mu Coca-Cola radionice bile prvenstveno veoma zanimljive, a onda i korisne.

„Za ova tri dana naučili smo dosta. Ono što je najvažnije jeste da su nam ukazali na greške, jer smo prvo upoznali sebe, zatim se edukovali na koji način ćemo najlakše doći do posla i naučili kako sebe bolje kanalisati za ubuduće“, rekao je on.

Tamara Srbljanović, sertifikovani trener objasnila je da je program osmišljen tako da polaznici radionica steknu nove lične i profesionalne vještine, koje se cijene na tržištu rada, a koje možda ne mogu steći tokom formalnog obrazovanja.

„Tokom tri dana potrudili smo se da ih naučimo sve ono što im može pomoći da u narednom periodu dobiju posao ili pokrenu biznis. Posvetili smo se temama koje su ključne za zapošljavanje, tako što smo sa njima podijelili svoja iskustva, savjete i praktične trikove“, pojasnila je ona.

Krenuli su, kako je rekla, od profesionalne samoprocjene.

„Polaznici su učili kako se traži posao i radi priprema za intervju sa poslodavcem, kako da napišu CV i uspješno se predstave, koje su to osnove uspješne komunikacije – verbalne, neverbalne, komunikacije putem telefona i emaila. Pored toga, učili su kako da se dobro organizuju i odrede prioritete, kako da se pripreme za sastanak, napišu plan, kako da upravljaju projektom i slično“, dodala je ona i naglasila da su radionice interaktivne pa su polaznici u svakom trenutku mogli da pitaju šta ih zanima, ali i praktično predstave šta su naučili.

Zatim je objasnila i u čemu je značaj ovih radionica i programa.

„Programi neformalne edukacije, kakav je program „Coca-Cola podrška mladima“, su važni za mlade, jer im pomažu da steknu vještine koje ne uče u školi ili na fakultetu, a koje su važne za dobijanje posla. Te vještine, kao što su pravilna komunikacija, dobra organizacija ili asertivnost, sjutra ih mogu izdvojiti u odnosu na druge kada budu konkurisali na posao. Upravo te vještine mogu presuditi da baš njih poslodavac odabere i zaposli. Svaka prilika za dodatnu edukaciju je dobra prilika i zbog toga kao sertifikovani trener vjerujem da treba da postoji što više ovakvih programa, zbog čega koristim priliku da pohvalim kompaniju Coca-Cola HBC Crna Gora što se u okviru svog društveno dogovornog poslovanja posvetila upravo edukaciji mladih“, zaključila je ona.

Pravo učešća u radionicama imali su nezaposleni između 18 i 30 godina.

Prošle godine radionice je pohađalo ukupno 65 polaznika, od kojih je polovina nakon učešća napravila neku pozitivnu promjenu u svom profesionalnom razvoju, a njih čak 14 je našlo posao.

Institucionalni partneri projekta su Zavod za zapošljavanje i Ministarstvo rada i socijalnog staranja.

 

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Menadžment Uprave prihoda i carina, na čijem je čelu direktor Rade Milošević, pozdravlja zajedničku akciju Osnovnog državnog tužilaštva i Uprave policije Crne Gore, u sklopu koje su danas uhapšene 24 osobe kojima se na teret stavlja da su počinili krivično djelo iz člana 264 Krivičnog zakonika - utaja poreza i doprinosa, kroz poslovanje 20 pravnih lica koja su obuhvaćena istragom i za koja je izdata naredba za pretres, saopšteno je iz UPC.
Eurosuper 98 od danas je jeftiniji jedan cent, a eurodizel i lož ulje osam, odnosno sedam centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.
U Crnoj Gori će od ponoći gorivo biti jeftinije, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI).