Zbog bolesne supruge Zoran Đukanović dobio otkaz u Željezari Toščelik

zeljezara
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 02.09.2015. u 13:28

Radničkoj muci u Željezari Toščelik nema kraja. Radnik Kovačnice, Zoran Đukanović, tvrdi da se uprava grubo našalila sa njim i njegovom porodicom, uručivši mu otkaz, jer je, kako kaže, zbog bolesne supruge 3. avgusta bio spriječen da produži ugovor o radu.

„Kada su me pozvali tog dana niko mi iz kadrovskog nije rekao da ću izgubiti posao ako ne dođem da produžim ugovor. Kada sam došao sjutradan čekalo me rješenje o otkazu, uz objašnjenje da mi je jednostavno istekao ugovor. Ne mogu da vjerujem kako su se neljudski ponijeli prema meni“, ogorčen je Đukanović.

Uzalud je, kaže, potom donosio i dokaze o razlogu izostanka.  Vjerovao je da će menadžment shvatiti situaciju, pa je čekao da ga pozovu na razgovor i produže mu ugovor, ali do danas se ništa nije desilo zbog čega je odlučio da se obrati medijima.

„Ne mogu da vjerujem šta se dešava. Čak sam se i povrijedio dva puta za tri mjeseca koliko sam radio. Podnio sam nakon svega i tužbu za nadoknadu štete“, kaže Zoran.

Radničke nevolje u Željezari Toščelik traju praktično od kada su Turci preuzeli kompaniju. Prije par mjeseci deset radnika ostalo je bez posla jer su odbili da gotovo svakodnevno rade prekovremeno.

Otpušteni radnici su tvrdili da su mimo zakonskih 40 radnih sati, u sedmici kada su otpušteni imali još od 15 do 20 prekovremenih časova.

Ubrzo nakon ovih dešavanja u nikšićku željezaru je ušla i inspekcija rada koja je utvrdila gruba kršenja zakona.

Inspekcija rada kaznila je sa 5.460 eura Toščelik zbog nezakonitog zapošljavanja 18 lica, uvođenja prekovremenog rada suprotno zakonu, kao i zbog neadekvatne zaštite na radu.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Na današnjem zboru radnici Željezare odlučili su da do ponedjeljka, 6. februara čekaju zvaničan poziv od EPCG za obećano zaposlenje. Ako poziva ne bude, narednog dana 7. februara, počeće proteste ispred upravne zgrade EPCG, kazao je predstavnik sindikata Ivan Vujović.