Nikšić Vrijeme
0.8°C Malo oblačno

“Novinarstvo donosi rezultat - utiče na vašu zajednicu ili društvo na najprogresivniji način”

Zbog bolesne supruge Zoran Đukanović dobio otkaz u Željezari Toščelik

zeljezara
Darko Bulatović
  • Autor onogost.me
  • 02.09.2015. u 13:28

Radničkoj muci u Željezari Toščelik nema kraja. Radnik Kovačnice, Zoran Đukanović, tvrdi da se uprava grubo našalila sa njim i njegovom porodicom, uručivši mu otkaz, jer je, kako kaže, zbog bolesne supruge 3. avgusta bio spriječen da produži ugovor o radu.

„Kada su me pozvali tog dana niko mi iz kadrovskog nije rekao da ću izgubiti posao ako ne dođem da produžim ugovor. Kada sam došao sjutradan čekalo me rješenje o otkazu, uz objašnjenje da mi je jednostavno istekao ugovor. Ne mogu da vjerujem kako su se neljudski ponijeli prema meni“, ogorčen je Đukanović.

Uzalud je, kaže, potom donosio i dokaze o razlogu izostanka.  Vjerovao je da će menadžment shvatiti situaciju, pa je čekao da ga pozovu na razgovor i produže mu ugovor, ali do danas se ništa nije desilo zbog čega je odlučio da se obrati medijima.

„Ne mogu da vjerujem šta se dešava. Čak sam se i povrijedio dva puta za tri mjeseca koliko sam radio. Podnio sam nakon svega i tužbu za nadoknadu štete“, kaže Zoran.

Radničke nevolje u Željezari Toščelik traju praktično od kada su Turci preuzeli kompaniju. Prije par mjeseci deset radnika ostalo je bez posla jer su odbili da gotovo svakodnevno rade prekovremeno.

Otpušteni radnici su tvrdili da su mimo zakonskih 40 radnih sati, u sedmici kada su otpušteni imali još od 15 do 20 prekovremenih časova.

Ubrzo nakon ovih dešavanja u nikšićku željezaru je ušla i inspekcija rada koja je utvrdila gruba kršenja zakona.

Inspekcija rada kaznila je sa 5.460 eura Toščelik zbog nezakonitog zapošljavanja 18 lica, uvođenja prekovremenog rada suprotno zakonu, kao i zbog neadekvatne zaštite na radu.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Povezani članci

Novo državno preduzeće za gazdovanje šumama trebalo bi da zaposli 231 radnika u prve tri godine rada, koji će imati za 30 odsto veću zaradu od zaposlenih u državnoj upravi, dok je za prvu godinu rada novog šumarskog preduzeća potrebno obezbijediti 24 miliona eura za obrtna sredstva i nabavku mehanizacije i opreme za rad, saopšteno je iz Akcije za socijalnu pravdu.
Siva ekonomija je ozbiljan problem, jer stvara nelojalnu konkurenciju i ugrožava održivost turističkog sektora, ocijenio je za Pobjedu predsjednik Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG Ranko Jovović, dodajući da je potrebno standardizovati i legalizovati privatni smještaj. Iako su najave za sezonu dobre, pozvao je na pojednostavljenje procedura za dobijanje dozvola za rad i boravak sezonskih radnika.