Željezara počinje da radi, Abazović: Nikšić dobija novu vrijednost

onogost.me
 • Autor onogost.me
 • 23.02.2023. u 10:41
Sa krova fabrike radnici Željezare opet će u hale fabrike. Željezara, sa novim vlasnikom - Elektroprivredom Crne Gore (EPCG), od danas zvanično počinje da radi.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović i predsjednik Vlade Dritan Abazović danas su svečano ozvaničili početak rada EPCG Željezare Nikšić skinuvši lance sa radničke kapije.

Abazović je prilikom otvaranja kazao da je Nikšiću konačno svanulo i da ponovo dobija novu vrijednost.

“Željezaru vraćamo na vrata stare slave. Nikšić dobija novi pogon, novu vrijednost”, poručio je Abazović.

Istakao je da su radnici Željezare primjer kako se brani fabrika, te da su institucije tu da pruže podršku prava radnika.

Srećan novi početak Željazari poželio je i radnik Ljubiša Đikanović.

„Srećna ti Željezara Nikšiću, srećan ti povratak radničke majke koja je odgojila na desetine hiljada tvojih građana. Neka ovaj današnji ulazak u Željezaru bude neki bolji početak za sve nas, da zasučemo rukave i svi zajedno oporavi našu fabriku, da pokažemo svima sa kakvim blagom raspolažemo“, kazao je Đikanović.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević istakao je da se uspjelo izaći iz potpuno defanzivne situacije i preokrenuti je u korist Željezare i radnika. Kazao je da se nijesu vodili razlikama, već onim što je opšti interes i interes ovoga grada i države.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović kazao je da će u početku biti otvoreno 300 radnih mjesta, ali da se neće zadovoljiti sve dok njih hiljadu ne počne da radi.

Kada je preuzeo funkciju predsjednika Sindikata radnika odlučio je da ne bude posljednji predsjednik sindikata i da ne bude crnim slovima upisan u istoriju fabrike, poručio je danas Ivan Vujović.

Oko 200 radnika koji su protestovali od 2. juna dočekali su da uđu u proizvodne pogone. Radnik Milan Kosović ističe da neizvjesnosti još uvijek ima, ali se nada da će se problemi sada lakše rješavati.

„Željezara je definitivno vraćena. Nekad  kad razmislim ne znam na koji način smo mi uspjeli ovo bogatstvo skoro sami da vratimo državi. Imali smo tu dosta problema u ovoj našoj borbi, ali uspjeli smo zahvaljujući jedinstvu naših kolega. Mi smokroz ovih devet mjeseci prošli sve i svašta, od pregovora sa potencijalnim domaćim investitorom, preko pregovora sa Tosčelikom, Vladom, Elektroprivredom….“, kazao je Kosović.

Njegove kolege ističu da očekuju, kako je i obećano, da narednih 15 dana bude raspisan konkurs i ponovo dobiju rješenja za stalni radni odnos, koja su i prije imali. Ranije je najavljivano da će oko 200 radnika raditi po ugovoru o djelu, kao i da će uskoro biti raspisan konkurs za prijem u stalni radni odnos.

Izvršni direktor firme EPCG-Željezara Nikšić Đorđije Manojlović kazao je ranije da su, prema biznis planu, u Željezari planirali četiri djelatnosti, te da u fabriku ulazi 200 radnika i da za početak počinju sa pripremom proizvodnje konstrukcija i podkonstrukcija, čišćenje i sređivanje kruga fabrike, popis pokretne i nepokretne imovine i sređivanje službi za normalan rad fabrike.

EPCG je od turske firme Tosčelik otkupila imovinu Željezare za 20 miliona eura, koje su im isplatili u dvije rate. Posljednja rata u iznosu od pet miliona eura plaćena je sredinom mjeseca, a prije nekoliko dana EPCG je registrovala firmu EPCG Željezara Nikšić.

 

  ,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

  Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

  Ostavi komentar

  Vaša email adresa neće biti objavljivana.

  Povezani članci

  Od početka godine 11 kupovina preko interneta završilo se prijavom Tržišnoj inspekciji. Nepravilnosti su se odnosile na reklamacije sata, parfema, šminke, garderobe, česme, mašinice za brijanje i drugog, a kupci su tvrdili da dobijeni proizvod nije isti kao sa fotografije.