Župljani traže 250.000 eura godišnju nadoknadu za eksploataciju rude

rudnik_niksic
  • Autor onogost.me
  • 11.11.2015. u 13:19

Najava početka proizvodnje u Rudnicima Boksita koji se nalaze na teritoriji Mjesne zajednice Župa, ponovo je pokrenula mještane ovog kraja da traže ono što im, kako ističu, po zakonu pripada. 

U saopštenju Koordinacionog odbora MZ Župa, pozdravlja se početak proizvodnje, ali ono sa čim se nikako ne slažu jeste to što se o sudbini Rudnika Boksita odlučuje mimo znanja mještana.

„To nam govori da se po ko zna koji put planira uzimanje prirodnih bogastava  Župe nikšićke, a da se za to ne dobija ništa zauzvrat“, navodi se u saopštenju koje potpisuje Dragoljub Radulović.

Mještani traže od nadležnih da im odgovore da li su uplaćena sredstva za koncesiju za iskop rude i kojoj sumi se radi. Zanima ih kako firma Unpirom metali namjerava da vrši iskop rude kad je platila samo 1,5 miliona eura, a nema ni koncesije, zatim šta je sa sanacijom pet napuštenih rudokopa koji se nalaze teritoriji Župe, te kolika su sredstva koja će na mjesečnom nivou dobijati Mjesna zajednica na osnovu iskopanih i odvezenih količina rude.

„Mještani Župe nikšićke ne žele da budu taoci nečijih privatnih dogovora, propalih privatizacija, što su najbolje osjetili kada su u junu desetak dana bili blokirani. Sve što tražimo je da Župi nikšičkoj pripadne ono što joj zakon daje,po našim saznanjima 250.000 eura na godišnjem nivou, i da se kompletan proces proizvodnje odvija shodno zakonskim odredbama, posebno akcenat dajući na poštovanje zaštite životne sredine. Jedno je sigurno da se sa “mrvicama” sigurno nećemo zadovoljiti“, navodi se u saopštenju.

Iz Koordinacionog odbora pozivaju sve mještane da se zajedno, bez obzira na političku pripadnost, bore za ono što im, kako tvrde, po zakonu pripada, a što bi u znatnoj mjeri poboljšalo veoma tešku situaciju u Župi.

„ U suprotnom nam neće biti potrebni ni vrtić “Mačak”, ni rekonstrukcija školskih zgrada, već na početku  teritorije MZ  Župa samo postaviti saobraćajni znak koji bi ukazivao da su ljudi otišli u jednom pravcu. Da ne bi do ovoga došlo koristićemo sva zakonska sredstva, jer je ovo pitanje opstanka našeg mjesta i ostanka stanovništva u njemu“, zaključuje se u saopštenju.

Odbor je svoje stavove uputio Gradonačelniku Veselinu Grboviću, Predsjedniku Privrednog suda Blaž. Jovaniću, Stečajnom upravniku Rudnika Boksita Mladenu Markoviću, Vlasniku Uniprom metali Veselinu Pejoviću i mještanima Župe.

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Sve vrste goriva u Crnoj Gori od ponoći su jeftinije jedan do devet centi, saopštilo je Ministarstvo kapitalnih investicija.
Uprava prihoda i carina je od 1. januara do 30. novembra 2022. godine ostvarila bruto naplatu prihoda u iznosu od 1.908,9 miliona eura, što je za 170 miliona eura ili 10 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine, a za 120 miliona eura ili 7 odsto više u odnosu na 2019. godinu. Ostvarena naplata je iznad plana prihoda u navedenom periodu za 163 miliona eura ili 9 odsto.