Adžić: U Trebjesi će se graditi avanturistički park

26235634_10210696127694988_1774389715_o
sreenshoot
  • Autor onogost.me
  • 30.12.2017. u 12:20

Nikšić bi naredne godine mogao dobiti svoj prvi avanturistički park. Lokalna skupština je nedavno usvojila predlog o davanju u zakup oko 10.000 kvadrata park šume Trebjesa za gradnju sportsko rekrativnih sadržaja, kao i objekata ugostiteljskog tipa.

Trebjesa je već decenijama omiljena rekreativna zona mnogim nikšićanima, smještena praktično u samom srcu grada. U lokalnoj upravi odlučili su da ovom ekološkom biseru podignu nivo rekreativnih usluga pa će naredne godine ovdje “nići” prvi avantursitički park. 

“Takvih parkova imamo na nekoliko vrlo atraktivnih mjesta, kao što su NP “Lovćen”, na Crnom jezeru, park šumi Gorica, tako da postoji inicijativa da se jedan takav sadržaj nađe i u Nikšiću”, kaže Nebojša Adžić, sekretar Sekreterijata za urbanizam.

Adžić

Iako se u zvaničnoj odluci, nedavno usvojenoj na sjednici skupštine grada, nigdje ne navodi definicija avanturističkog parka, davanje u zapuk oko 10.000 kvadrata park šume, ističe Adžić, podrazumjeva upravo to. Pored sportskih takođe predviđa i izgradnju pratećih ugostiteljskih sadržaja. Ekolozi upozoravaju na moguću devastaciju i poručuju da prije svega treba dobro voditi računa o posljedicama koje bi takvi zahvati mogli imati na ekologiju. 

“Sam avanturistički park ne bi trebalo da predstavlja problem za zaštićeno područje ovakvog tipa, jer se radi u principu o montažno-demontažnim uređajima koji neće grubo narušiti prirodnu sredinu i floru Trebjese. Međutim, postavljanje tog mobilijara vuče za sobom i dolazak većeg broja posjetilaca, vozila, vuče za sobom postavljanje i nekih uslužnih objekata, tako da treba izdefinisati sve te moguće posledice koje se mogu desiti u Trebejesi”, kaže Miodrag Karadžić, direktor NVO Društvo mladih ekologa Nikšić.

Karadžić

Adžić s druge strane naglašava da tek slijedi izrada projekta kompletnog avanturističkog parka sa procjenom uticaja na životnu sredinu i svim procedurama koje su zakonom definisane. 

“Inicijativa je potekla po ugledu na park šumu Gorica gdje se nalazi isti takav sadržaj i gdje imamo avanturistički park, gdje postoji ugostiteljski objekat sagrađen od ekološkog materijala i koji je prilagodljiv prostoru, tako da je to neki standard kojem ćemo težiti. Kroz  projektnu dokumnetaciju će se svaka od tih stavki definistati i biće dostupna javnosti na uvid da bi se svaka vrsta sumnje otklonila”, jasan je Adžić.

Pojas predviđen za izgradnju avanturističkog para nalazi se u drugoj i trećoj zoni zaštite gdje je zakonski moguće razvijati naselja i prateću infrastrukturu ukoliko se time ne narušava ekosistem. Trebjesa je 2000. godine dobila status posebnog prirodnog predjela.   

,,Pričajmo iskreno, bez uvreda, laži i spinovanja.”​

Ovaj razgovor se vodi prema Onogoštovim pravilima. Molimo, pročitajte pravila prije ulaska u diskusiju.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Povezani članci

Povodom 25. novembra Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama - kojim je juče počelo obilježavanje 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, Centar za građansko obrazovanje poziva nadležne institucije da odlučno adresiraju sve oblike nasilja nad ženama i štite fizički i psihički integriteta žena.